Grootouders, Summercamp en Zeskamp

Spijkerpoepen, het favoriete spel!
Vorige week werden wij voor de 5e keer opa en oma. Voor de eerste keer werd er een kleinzoon van ons geboren. Wat zijn we blij en dankbaar dat alles goed is met Kris en Hester. Hoe graag zouden we, nu om meerdere redenen nu op het vliegtuig stappen om naar Nederland te gaan. We moeten nog een aantal weken wachten voor een kort verlof. 5 december missen we in Nederland. En nog veel meer leuke en gezellige dingen.
In Namibië is het nu hoogzomer. De zomervakanties voor de kinderen zijn begonnen. Elk jaar organiseert Christ’s Hope Namibië een summercamp, direct aan het begin van de vakantie.
Kinderen vanaf 12 jaar kunnen deel nemen aan het kamp. Er zijn kinderen die jaarlijks komen. Het is voor sommige kinderen, zoals voor hen die uit Oshikuku (670Km) en Keetmanshoop (570km) een flinke reis. Evenals voor de caregivers die met hen meekomen.
Deze week is het zover. Het summercamp. Ongeveer 100 kinderen slapen, leven, eten en houden zich bezig in de care-points in Okahandja.
Een grote logistieke organisatie. Zeker 15 mensen dagelijks in de keuken, schoonmaken, coördineren en regelen, inclusief boodschappen doen. Verder nog bewakers en andere hulpen, die bijvoorbeeld dagelijks het brood voor al de deelnemers smeren. 5 mensen voor onderhoud, techniek en lessen.
Een deel van de keukenploeg.
Voor de begeleiding van de groepen kinderen zijn er ook nog eens zo’n 15 mensen aanwezig.
Ergens in deze aantallen zijn wij ook meegeteld.
Ook zijn er 2 sprekers, die samen 3x op een dag de kinderen een uur lang laten nadenken over serieuze zaken, zoals wat is jouw waarde als jongen of meisje en hoe bewaak je dit midden in de stamcultuur? Hoe kun je die vicieuze cirkel doorbreken?
Het thema van het Summercamp is: “Laat niemand op je neerkijken omdat je jong bent, maar wees in vele opzichten een voorbeeld voor anderen.” Naar 1 Timotheüs 4:12
Voor de afwisseling van het luisteren en praten is er een sport-competitie, die op woensdag wordt afgewisseld door een programma van ons.
Wij hebben namelijk aangeboden om een zeskamp te organiseren. En dit van spelletjes bedenken tot prijsjes en de hele coördinatie, uitvoering en begeleiding.
Twee weken terug zijn we begonnen met het inkopen van prijsjes in Windhoek.
Jaap Sikkema heeft een doordraaischema en de basis van de spelletjes aangeleverd.
Wij hebben het verder uitgewerkt en praktisch, met de mogelijkheden die we hier hebben uitgewerkt. Samen met de sportcoördinator hebben we groepen ingedeeld. We hebben mensen geïnstrueerd, (zij wisten immers niks van Nederlandse spelletjes.) om een spel te kunnen runnen en uit te leggen aan de kinderen.
Wij hebben van te voren zakgelopen, spijkers gepoept, koek gehapt, water doorgegeven en verkleed.
Tijdens de spelletjes mogen we bijdragen aan het goede verloop, terwijl er ook drinken voor de kinderen en de caregivers door ons ingeschonken word.
Natuurlijk hebben we score formulieren gemaakt, die trouw worden ingevuld. Uit deze formulieren bepalen we de rangorde van de verschillende teams.
Als toetje hebben caregivers en 2 groepen kinderen tegen elkaar touwgetrokken.
Wat een enthousiasme, bij iedereen die aanwezig is. Het is één groot feest, met blije gezichten. Uiteraard zijn wij in het oranje gekleed. Oranje vlaggen markeren de plaatsen waar een spel is. De verkleedkleren zijn oranje wit en blauw.
Ties mag aan het eind van de dag (in het Engels) samen met de sport-coördinator de uitslag bekend maken van de spelen. Blijkbaar begrijpen ze zijn verhaal, want de groep die het eerst word genoemd begrijpt teleurgesteld, dat zij de verliezers van de zeskamp zijn.
Gelukkig is er voor alle kinderen een prijsje. Jammer voor alle volwassenen, dat er voor hen geen prijs is.
Op de vraag aan één van de kinderen wat hij het mooiste spel vind, antwoord hij met een beweging: Hij zakt door de knieën, kijkt tussen zijn benen door naar achteren en lacht ondeugend. Het spijkerpoepen vind hij dus het mooiste spel.
Anderen vragen: Wanneer gaan jullie weer zo’n game-dag houden?

Woensdag was voor ons een uitdaging om alles goed voor te bereiden, voor de caregivers om de spelletjes goed te begeleiden en organiseren, of om een groep kinderen op het juiste moment op de juiste plaats te hebben, voor de kinderen om een goede prestatie neer te zetten.
En dit alles bij 37 graden Celsius in de brandende zon.
Een dag die voorbij gevlogen is. Geweldig dat wij deze bijdrage mochten leveren. Wat fijn om de kinderen zo te zien genieten.
Helaas is Summercamp 2018 al weer voorbij.

Koek(jes) happen, genieten om te zien.
Drinken uitdelen voor dorstige kelen.
Verkleed estafette, dat is pas warm werk.
Lekker uitpuffen onder de boom.
Water estafette, wordt je lekker nat van.
Enthousiasme bij iedereen tijdens het touwtrekken.
Bedanken en prijzen uitdelen, een spannende bezigheid.
Afsluiting van het Summercamp: Carry your candle, run to the darkness. Take your candle and go light your world.

Reacties

  1. Wat goed georganiseerdl ; leuk idee Hollandse zeskamp bij dit geslaagd feest. Dankbaarheid en blijdschap 🙏

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te lezen! Veel zegen gewenst daar!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten