Kofferstorie


December 2010, Op weg naar een bruiloft in Namibië, via Kaapstad
December 2010, Op weg naar Kaapstad

Koffers gaan over reizen, meestal verre reizen. Koffers met kleren, soms met hulpgoederen en soms met spullen die je gebruiken gaat op de bestemming. 

Koffers maken op het vliegveld een heel andere reis dan jij en het is afwachten of de koffer op het juiste moment op de juiste band komt te liggen, waar jij hem er af wilt halen. Wanneer jij je eigen koffer op de band jouw vliegtuig in ziet gaan geeft dat een goed gevoel: Ja, hij gaat mee!

Ooit kreeg ik een foto te zien van een open koffer met allemaal spullen van mij ernaast. Hij was opengegaan op de transportband.
Een andere keer moesten we een koffer openmaken ter controle. Gelukkig was het allemaal goed. De koffer die niet open hoefde had wellicht meer problemen gegeven, omdat er een machine in zat. 

Zo beleven koffers heel andere dingen dan wijzelf op onze reis naar waar dan ook. In 2005 kochten we een set van 4 koffers in de aanbieding. Een grote groene koffer, een kleine roze koffer, een grote zwarte koffer en een kleine zwarte koffer.
Anneke ging voor het eerst naar Kenia en kreeg de roze en de groene koffer mee. Vanaf toen waren dat haar koffers, die samen met haar verschillende avonturen beleefden. De roze heb ik nog een keer voorzien van een plankje met nieuwe wielen. Ondertussen zijn zowel de roze als de groene koffer er niet meer, totaal versleten en afgereisd.
De grote zwarte koffer ging in 2005 en 2006 naar Kenia en kwam terug. In 2011 ging hij mee naar Zuid-Afrika en Namibië. Tijdens deze reis bleef de koffer een keer achter in Johannesburg, maar uiteindelijk kwam hij op de bestemming aan. In 2013 opnieuw Zuid-Afrika. Ook in 2014 ging de zwarte koffer naar Zuid-Afrika. In Februari 2017 ging de koffer naar Namibië en terug. Ook in december 2017 ging de koffer naar Namibië, terwijl hij terugging naar Nederland in maart 2018, maar dezelfde maand nog terugkwam in Namibië. In januari 2019 werd een retourtje Nederland gemaakt door de inmiddels bejaarde koffer.

In juli 2019 kwam de koffer weer naar Nederland, waarbij hij niet alle vluchten met ons maakte. Eenzaam bleef hij in Frankfurt achter. Uiteraard misten we hem pas op Schiphol, toen hij niet op de band lag.
Eigenlijk zou hij met pensioen gaan, maar doordat wij niet naar Malawi konden en er wel een mogelijkheid was om een koffer daar te laten komen, moest hij nog één keer een reis maken.
Met de wielen scheef, het handvat afgebroken en een scheur in de stof, moest de grijsaard er weer aan geloven.
Wij brachten hem vol met waardevolle spullen naar Vught, waar hij weken moest wachten op verder actie. Tenslotte ging de koffer via Schiphol (AMS) en Dar-es-Salaam (DAR) naar Lilongwe (LLW) en tenslotte per auto naar Senga Bay, waar Anneke hem in ontvangst heeft genomen. Zij en haar gezin waren geweldig blij om hem te zien, maar voornamelijk om de inhoud uiteraard.
Wanneer je gaat denken: Weer een afgedankt iets naar Afrika sturen, is dat wel zo goed? Inderdaad, het is lang niet altijd goed wat er naar Afrika gestuurd wordt.
Zoals bijvoorbeeld die gebruikte trampoline, die na 3 weken gebruik in Afrika kapotging, jammer van de moeite en de vrachtkosten.Wat gaat er nu met de koffer gebeuren? Eindelijk krijgt deze bejaarde een plek als kledingkast, ergens in een huis in Malawi. Elke dag aandacht, maar geen geduw, getrek en hoogvliegend gedoe meer.

Dag zwarte koffer, wat heb je ons veel dienst bewezen. Wat heb je veel waardevolle spullen voor ons bij elkaar gehouden. We hopen dat diegene die samen met jou van je pensioen geniet het ook goed met je mag hebben.
De inhoud van de koffer, in maart 2018
Na te zijn achtergebleven in Johannesburg, toch snel bezorgd in 2013
Juli 2014 in Kaapstad
De laatste keer volgepakt in juli 2020

Reacties