Otjimbingwe

Oude kaart van Namibië, met Otjimbingwe rechts van het midden.
Inlossen van een belofte. Een vraag over Otjimbingwe. Otjimbingwe was in het begin de hoofdstad van Namibië. Later werd dat Windhoek. 
De vraag: Waarom was Otjimbingwe eerst de hoofdstad van Namibië en later niet meer?
Meer dan een jaar geleden schreef ik dit verhaal al op. Deze week paste ik het aan met gegevens die ik in de loop van de tijd verzamelde.

Otjimbingwe ligt aan de Swakop-rivier. Aan de route van de ezelskarren. Aan de route van de Ossewa, die alle zware vracht van de kust naar het binnenland brengen.  Bij Otjimbingwe word koper gevonden in de bergen. Bovendien komt de Omusema-rivier hier uit in de Swakop. Al snel heb je dan een plaats waar handel plaats vind. En inderdaad komt er een handelspost. Dan is het handig om daar ook bestuurlijk te gaan zitten. Bovendien staat er al een kerk van de Rijnlandse zending. Helemaal voor elkaar dus. Otjimbingwe, hoofdstad van Duits-Zuid-West-Afrika.

Waarom word de hoofdstad later dan toch Windhoek? Sommige bronnen zeggen dat het komt vanwege de oorlogen tussen de Nama en de Herero, beiden volken die vee houden, die oorlog voeren om hetzelfde gebied voor hun vee. Windhoek ligt ook meer centraal in het land. De periode van hoofdstad zijn voor Otjimbingwe is voorbij in 1890, na slechts 6 jaar vanaf 1884.
Andere bronnen geven een verklaring voor de verdere verstoffing van Otjimbingwe. In 1897 breekt er namelijk runderpest uit in Namibië. De veestapel, dus ook de trekossen voor de ossenwagens, wordt zeer gedecimeerd. Het transport per ossenwagen valt nagenoeg stil. Dit is voor een kolonie in opbouw natuurlijk een ramp.  Daarom wordt er in 1902 wordt er een smalspoorlijn aangelegd tussen Windhoek en Swakopmund, voor een sneller en beter vervoer tussen de beide plaatsen. Maar een rivierbedding die kronkelt tussen de bergen, is geen plek voor een spoorlijn. De spoorlijn word aangelegd via Jakhalswater, Usakos, Karibib en Okahandja, waarbij Otjimbingwe 60 km van de spoorlijn komt te liggen.
Ook de weg (C28) die aangelegd wordt door de bergen en over bergpassen, komt niet langs Otjimbingwe.
Bovendien raakt de kopermijn leeg. De handel bloed dood, Windhoek word een gemakkelijker te bereiken en centraler gelegen hoofdstad.
De later aangelegde B2 snelweg, de Swakopmund met Okahandja verbindt, loopt ver noord van Ontjimbingwe.


Voor Otjimbingwe blijft enkel de rol over van een historisch slaapstadje.
Eigenlijk wilde ik Otjimbingwe graag bezoeken, maar daar hebben we geen tijd voor genomen.
Nu blijft ook voor mij Otjimbingwe in mysteriën gehuld. Voorlopig zal dat zo blijven.

 Otjimbingwe!

Nog een paar dagen en we eten de eigen geteelde boontjes.

We mochten een paar uurtjes genieten op een strandje op voorlopig de laatste vrije zaterdag. Wij krijgen het erg druk en zullen vanaf volgende week niet meer wekelijks een blog schrijven.
Met de buurvrouw op het strand, (die de foto maakte), hadden we een goed gesprek over ons werk in Namibië.

Ties ontwierp deze tafel en maakte hem zelf., De stoelen stonden vroeger in een Belgisch café. Nu hebben wij ze om op te zitten.



Reacties