Boomslang Cave

Vanmiddag gaan we wandelen. Nou ja, wandelen? Van de auto de weg oversteken is wandelen. De rest is soms een ongelijke trap oplopen met vaak te grote treden en voor het grootste deel tegen de berghelling opklauteren. Links en rechts groeit uitbundig fynbos, want water is er in overvloed. Zoveel dat het soms de stenen waar we tegen op moeten overstroomd. We moeten dus ook nog droge voeten zien te houden. Met 7 mensen klimmen we omhoog, Hartmut, Anneke met Sophie in de draagdoek, Joke, Ties en twee mensen uit de gemeente. Op zo’n 300 meter hoogte, stoppen Anneke en Joke er samen met Sophie mee, om Sophie drinken te geven. De 4 anderen gaan verder omhoog tot 400 meter. De berg word steeds grilliger en het pad smaller. We merken dat de vallei waarin we klimmen niet voor niks Echo Vallei heet. Onze roep wordt seconden later weerkaatst. Beneden horen Joke en Anneke onze roep. Wij hun antwoord niet. We komen voor een recht oprijzende bergwand. Laag bij de grond begint een holte, een grot. Daar gaan we op handen en voeten naar binnen. Hierom moesten we de zaklantaarn meenemen. Terwijl we kruipen word de grot steeds lager en smaller. Ze loopt ook langzaam naar beneden af. Het heeft nogal geregend de laatste dagen. Water sijpelt door de rots op ons hoofd. Op een laag punt staat wel 10 cm water. Als we verder willen moeten we er door.
Op de knieën, zaklantaarn in de hand, rugzak op en zo kruipend door het water, proberend je schoenen droog te houden.
Na een meter of 8 is het water van onderen op, maar het druipt nog steeds. Plotseling is het zo hoog dat we rechtop kunnen lopen. Zonder licht is het hier echt aarde donker. We komen in een soort hal, waar we naast de ingang, drie kanten op kunnen. Hartmut weet de weg en we gaan rechtsaf slaand verder. Bij een driesprong gaan we links. Kort daarna is de grot smaller en staat er weer water, nu kunnen we lopend over stapstenen verder. De plas stopt tegen een rots waar we op moeten klimmen. Hier valt er licht van boven in de grot. Na nog een groot aantal klimmingen, komen we in een soort van kloof, waar het licht van buiten invalt. Afdalend komen we de grot uit en gaan 25 meter naar links. Hier zou je een mooi uitzicht moeten hebben over Fish Hoek. Nu zijn er alleen maar wolken. Gelukkig vallen er even later gaten in het dek, zodat we een paar foto’s kunnen maken.
Een impressie van de tocht naar en door Boomslang Cave
We drinken wat en kijken nog even rond. We zouden af kunnen dalen naar Fish Hoek, maar we kiezen ervoor om door de grot terug te gaan. Indrukwekkend hoe anders het er nu uit ziet. We komen heelhuids in de hal aan. Daar doen we even het licht uit. Je ziet geen hand voor ogen.
Wat prachtig dat God licht gemaakt heeft.
Weer gaan we door het waterbad en kort daarna kruipen we uit de grot. Afdalen gaat heel wat vlugger dan omhoog klimmen. Halverwege zijn Anneke, Joke en Sophie, waar we samen mee naar de auto klimmen.
Een prachtige middag. Dit hadden we niet willen missen.

Reacties