Eastern food bazaar

Ik ga iets proberen te vertellen, wat je beleefd moet hebben. Alles wat ik ga beschrijven is maar vaag en zal er op gericht zijn het ook eens te beleven.
We hebben na de dienst met Desmond Tutu in de stad, besloten daar te blijven met ons tweeën. We hebben een aantal mooie plekjes opnieuw bezocht en bekeken, wat spulletjes voor in Nederland gekocht en kwamen opnieuw bij de ‘St. Georges Cathedral’. Daar stond een groep mensen klaar om aan een rondleiding van anderhalf uur te beginnen. Wij gaan mee. Diverse dingen weten we al, maar hij vertelt ons vaak nog de achterliggende finesses. Het gaat me niet om het verhaal te herhalen, maar om één van zijn uitspraken.
We komen namelijk langs de ‘Eastern food Bazaar’, aan de Longmarketstreet. De uitspraak: “In de Eastern food bazaar kun je goed zien hoe Zuid Afrika een regenboog natie is.”
Hoe ziet het er uit? Vanuit de Longmarketstreet, zie je aan de voorkant aan gevel van ongeveer 6 meter breed. Een zwart zonnescherm hangt erboven. Het pand is wel 40 meter diep. Langs de wanden zijn eerst links de ijskiosk en de pizzabakkerij. Daarna zijn er rechts de keukens. Tussendoor zijn er 3 kassa’s. Tegenover de keukens en de ijskiosk zijn de zitjes.
Boven is een grote zaal waar je in alle rust kunt zitten. Achter de zitjes zijn langs de wanden pilaren en kozijnen met, met ijzer beslagen deuren erin opgesteld. Het geeft een oosterse sfeer. Het plafond is rood geverfd. Boven de keukens zijn grote lichtbakken met de te bestellen maaltijden opgesteld. Elk product wordt daar vermeld waar het ook bereid wordt. Wat dat dan is? Kijk even op hun website, je raakt onder de indruk!  http://www.easternfoodbazaar.co.za/
Nu komt het. Hoe bestel je? Je loopt door het pand, kijkt en kiest wat je wilt bestellen. Dan ga je in de rij staan voor een van de kassa’s. Daar bestel en betaal je het eten. Je krijgt bonnetjes voor elk soort eten wat je besteld. Drankjes krijg je gelijk mee. Je gaat met je bonnetje staan bij de keuken waar je het product van betaald hebt. Meestal weer in de rij. Als je aan de beurt bent, wordt het product persoonlijk voor je bereid.
Dat duurt maar even op de wok. Afhankelijk van wat je gekozen hebt word je eten op een bord of in een meeneem bakje gedeponeerd. Alles komt op een dienblad en je kunt naar een tafeltje van jou keuze gaan om het op te eten. Als je niet beiden hetzelfde hebt, kan het zijn dat de een wat eerder aan tafel zit dan de ander, maar dat heeft weer voordelen bij het zoeken van een tafeltje.
Het eten is verrukkelijk. Als je dan de hoofd maaltijd op hebt, ga je met je ijsbonnetje naar de ijskiosk en haal je de ijsjes op. Ook daar word je rijkelijk van product voorzien.
Vertrek je van je tafel, dan wordt die meteen weer afgeruimd en schoon gemaakt. Heb je niet alles op kunnen krijgen, dan is een doggybag geen probleem.
Het was een belevenis om daar te eten.

Reacties