Geschiedenisles

Vandaag mag ik met Theo op pad naar Diksmuide en Ieper, in België.  Na een paar uur over de snelweg komen we op landweggetjes. In de verte zien we de ijzertoren. Daar moeten we volgens ons gevoel naar toe, als we naar de loopgraven willen. Maar de routeplanner wijst ons verder naar het westen. We komen bij een riviertje. Die moeten we naar het noorden oversteken en dan aan de noordwestoever volgen. Opeens zien we loopgraven. We zijn bijna bij de dodengang. Daar willen we kijken. We lopen de hele loopgraaf uit en komen onder de indruk van wat we zien. Overal groeien klaprozen. We hebben een tijdplanning, maar die is moeilijk te houden. We gaan verder naar de ijzertoren. VVA VVK staat er op de toren:  Vlaanderen Voor Alles Vlaanderen Voor Kristus, betekend dat. De verschrikkingen van de ‘Grote oorlog’ en de zinloosheid van  de veldslagen komen goed op ons over. We mogen met de lift omhoog en kijken uit over het Vlaamse land, over de slagvelden van het Ieper- IJzerfront. Zo krijgen we iets een beeld van de ligging van de verschillende plaatsen die een rol speelden in de eerste wereldoorlog.  Als we weer naar binnen gaan en daar het museum gaan bekijken, horen we veel over de achtergronden, de deelnemers en de chronologie van deze oorlog. Zoveel info hadden we niet verwacht, dus loopt de tijd weer uit. Dit museum is echt de moeite waard.
We gaan op pad naar Ieper. 30 km verderop. We moeten kiezen wat we willen. Nog een museum? Of eerst naar Hill 62, waar een spectaculaire slag heeft plaatsgevonden. Het wordt de laatste. Aan de Canadalaan ligt Hill 62. Eerst stoppen we bij een militaire begraafplaats. Het valt op dat er zoveel naamloze graven zijn. Vaak zijn de menselijke resten pas jaren later gevonden, zonder mogelijkheid van identificatie. We komen bij een cafeetje op de heuvel, waarachter een particulier museum is. Het is behoorlijk rommelig. Buiten zijn loopgraven en een paar tunnels, maar de meeste indruk maken de veelvuldige bomkraters met een diameter van ongeveer 4 meter. We steken er weer van alles van op. We rijden nog verder en komen helemaal boven bij een gedenkplaats van een paar hectare, wat rust uitstraalt. Hier lopen we rustig rond en kunnen uitkijken naar Ieper. We gaan naar de Yorkshire trenche. Daar zijn loopgraven in vervallen staat. Het bijzonder ervan is, dat er 10 meter onder de grond in niemandsland een gangenstelsel zit, waar het commando zat. Helaas is het gangenstelsel helemaal vol water gelopen. Maar indruk maakt het wel.
Het is tijd om naar het centrum te gaan. Daar komen we op de markt. Er staat een groot scherm klaar voor de voetbalwedstrijd van deze avond. België tegen Argentinië.
Wij drinken wat op een terras en gaan daarna via een poort bij de grote kerk naar een eetcafé. Daar eten we friet en een frikandel.  Daar hadden we zin in.
We lopen via de grote markt naar de Menenpoort, waar we de laat post willen horen spelen. Het is nog een uur voor tijd, maar er zijn al behoorlijk mensen. Om 8 uur zijn er wel 1000 man. Een korps komt van uit de stad aangemarcheerd, van de andere kant komen groepen in landmacht- en marine pakken aangemarcheerd. De kransleggers stellen zich op. Het taptoe signaal word door 5 muzikanten gespeeld. Een minuut stilte. De kranslegging. Weer muziek. Ook een doedelzakspeler krijgt een beurt. Tijdens de hele ceremonie is het indrukwekkend stil.
Na afloop lopen we naar de auto en rijden we in de regen naar Leuven. Daar gaan we inpakken en luisteren naar Nederland / Costa Rica. Een mooie lange dag.

Reacties