Ook Afrika

Vandaag vertrekken we uit Hermanus. We zijn er nog lang niet uit gekeken, maar voor vanavond hebben we een slaapplek in Riversdale besproken. Na een ontbijt bij Oskars, waar ze internet hebben en wij een paar berichten plaatsen op de website, gaan we naar: Fog’s Face Waterfalls, oftewel Varkenskop Watervallen. Deze liggen op een privé terrein. Via ‘Ann’eke hebben we een telefoonnummer, van Ivy, de eigenares van het terrein. We mogen bellen of we naar de watervallen mogen. Dat doen we. Maar, Ivy is niet thuis, dus kan ze het hek niet losmaken. Nadat ze ons precies verteld heeft waar het hek is, zegt ze dat er een gat in zit, waar we door kunnen. Het is dus geen probleem. Ook Afrika!
Wel een probleem is: Een van de bruggen over de beek is door de heftige stroom van zijn plek gerukt. Maar als we willen kunnen we via boomwortels omhoog klimmen. Ook Afrika!
We parkeren de auto netjes op de inrit bij het hek, kruipen door het gat en volgen het uitgesleten pad. Bij een beek die we moeten oversteken, zoals de instructie van Anneke vertelde, komen we op een doodlopend pad. De begroeiing is niet zo hoog, zodat door de dauw op de planten alleen onder de knie de broek doorweekt maakt. Na een kwartier komen we in dichte begroeiing. Het geluid van het beekje leidt ons naar de juiste plek. Hier zien we al met welke verwoestende kracht de beek pas nog een stroom is geweest. De bruggen die we oversteken zitten vast met touwen, zodat ze bij hevige regenval niet helemaal wegdrijven.
We komen steeds hoger, klimmend over rotsen en boomwortels, bij de vernielde brug. Hij ligt er wel, maar recht tegen de rotsen omhoog. Ook Afrika!
Bij de kapotte brug kunnen we de waterval goed zien en besluiten hier foto’s te maken en dan terug te gaan. Het is een indrukwekkend gezicht.
Op de terugweg vinden we wel het originele pad. We zijn na een kwartier terug bij de auto. Natte broek, natte sokken en schoenen. Ook Afrika!
We moeten nog 300km rijden, dus gaan we op pad, eerst over de Akkedisbergpas en dan door naar de N2, bij Riviersonderend. Bij Vanderwatskraal stoppen we op dezelfde parkeerplaats als tijdens de roadtrip vorig jaar. Toen lag er sneeuw op de bergen, waaide het hard en we trokken daar de lange broek aan. Nu drogen we de natte spullen op de motorkap van de auto, zitten buiten te eten en trekken de korte broek en sandalen aan. Ook Afrika!
We komen langs Swellendam en Heidelberg in Riversdale. De hele weg, worden bergen afgewisseld met veeweiden, natuurgebiedjes en akkers met gerst, tarwe en veel koolzaad. Dit laatste staat in bloei, prachtig geel. Naast veel vrachtverkeer, halen we zo nu en dan een combine in. Die rijden hier gewoon op de belangrijke verbindingswegen. Er rijdt dan wel een auto achter met de alarmlichten aan, maar tocht: Ook Afrika!
We komen terecht in een oude pastorie, met een enorme kamer om te slapen. Ook Afrika!
Afrika..... geweldig!

Reacties