Door de Cederbergen

Bij reizen hoort vooronderzoek. De een zal een complete reis boeken en alles wat daar in zit moeten accepteren. Achteraf klagen helpt vaak niet meer. Een ander zorgt dat hij op de plaats van bestemming komt en verder bekijkt hij het daar wel. Afhankelijk van mogelijkheden van internet en verbindingen kun je kiezen voor het één of het ander. Vorig jaar tijdens onze roadtrip hadden we weinig van te voren geboekt. Dit jaar veel meer. Het heeft als voordeel, dat je het adres of de coördinaten van de plaats van bestemming in de GPS invoert en je komt er. Wil je onderweg iets bezoeken, dan vul je die plaats in en klaar. Heb je niks geboekt, dan moet je bellen of via een VVV wat regelen. Dat kost tijd, waarin je geen andere dingen kunt doen.
Vandaag reisden we van Ceres naar Clanwilliam. Iemand die regelmatig naar het noorden gaat, heeft ons uitgelegd wat de snelste weg was. Via Piketberg zo snel mogelijk de N7 op en die volgen.
Wij willen graag bergwegen rijden en kiezen de mooie route, waar we veel hopen te zien. Dat lukt vandaag inderdaad.
We berijden kilometers gravelwegen. We zien bergen met sneeuw erop. (Sneeuwberg heet die ene) We zien duizenden vruchtbomen. Tientallen farms met fruitkisten. Honderden werkers op één plek aan het werk. Tractoren die het land bewerken. En bovenal enorme gebieden met fynbos. Grillige rotsen. Alle kanten opdraaiende pas wegen, met duizelingwekkende hoogtes en afgronden. We krijgen ook nog wat regen, maar ook dat heeft zijn uitdaging en verwondering. We rijden gewoon een wolk binnen.  We passeren duizenden slaggate. (gaten in het pad) We doen 5 uur over ongeveer 200 km en genieten ten volle.
Op de kaarten staan bergen, dat klopt, maar ertussen in, liggen valleien met graanvelden, wijngaarden en andere vruchtbomen. Ook zijn er diverse plekken met overnachtingsmogelijkheden en ook eetgelegenheden. Over de bergen liggen honderden kilometers wandelpad.
Wat ik spannend vond? De vloedplaatsen waar een behoorlijk waterstroom stond, passeren. Waar de Kromrivier en de Matjiesrivier samenvloeien, liggen er twee na elkaar. Er staat zeker 12 cm waterstroom over het wegdek, maar het water is schoon, zodat de bodem zichtbaar is. Gelukkig gaat alles goed.
Clanwilliam is vannacht ons thuis.
Van Slangfontein, via de vrouw van Lot, over hoge passen en wilde stromen naar sinasappel land Clanwilliam

Reacties