Plaats (boerderij) in Afrika

We zijn op een plaats (boerderij) in het noordoosten van Zuid Afrika. Op de plaats worden schapen en vleeskoeien gehouden. Daarnaast worden er olijven verbouwd. Ook zijn er stukken grond waar koren voor eigen gebruik word geteeld. Het terrein van de plaats is erg geaccidenteerd. Er zijn bergen, waar niks groeit, maar waar regen valt en wat weer in de dam op de plaats komt. Voor de rest zijn er maar enkele stukken grond waar zo weinig stenen zijn en dusdanig vochtig zijn, dat er akkerbouw bedreven kan worden. De overig grond wordt gebruikt voor het weiden van de schapen. Om te voorkomen dat er erosie optreed, moet de grond niet over beweid worden. Bij overbeweiding worden de planten teveel kaalgevreten en zal bij ernstige regenval de vruchtbare grond wegspoelen. Behalve de grond rondom de plaats, is er ook grond beschikbaar op 160 km afstand. Alles met elkaar zo’n 10.000ha. De grond op afstand is in de zomer van belang, want dan valt daar regen en kunnen veel schapen daar naar toe gebracht worden. Op die manier kunnen ze in de lammertijd zoals nu dicht bij huis lammeren en in de hete zomer ver weg zonder veel toezicht grazen.
Vanmiddag moet er een controle, voer en inkraalronde worden gedaan over de farm.
Of ik mee kan? Ja graag. Jacob de arbeider die dit weekeinde dienst heeft, gaat ook mee. Eerst gaan we naar een weide waar nog drachtige schapen lopen. Daar zijn vandaag twee lammeren spontaan ter wereld gekomen. Het ene lam loopt nog niet en drinkt dus ook niet bij de moeder. Ook als we het lam helpen, komt daar weinig van terecht. Wij melken het schaap en voeren met een fles het lam. Het heeft in elk geval wat binnen gekregen. Maar of het morgenvroeg haalt? De overige schapen in de weide worden gecontroleerd en geteld. Het is in orde. Een paar schapen die net gelammerd hebben komen in een aparte kraal voor de rust. In een volgende weide worden de schapen ook gecontroleerd. Ook daar is alles goed.
Dan gaan we aan de andere kant van de plaats bij de wat oudere lammeren kijken. Er is daar een jakhals gesignaleerd en ook hier worden de schapen ingekraald voor de nacht.
 Sommige jongere lammeren hebben een beschermingskraag om de hals, want dat is de plaats waar de jakhals hen aanvalt. Na wat zoeken vinden we ook hier alle schapen. Ze worden bijgevoerd met luzerne, maïs en koren.
Bij de koeien liep vanmorgen een kalf wat niet op orde was, het hoestte nogal. Nu is het kalf vrolijk aan het springen en drinkt het bij de moeder.
Het vee is klaar voor de nacht. Het word snel donker. Wij gaan eten.
Boerderijleven

Reacties