Van spijkerbroekverkoper tot sinaasappelboer.

Patrik verkoopt spijkerbroeken op de markt in Leuven, België. Hij verhuist in 1999 van België naar Zuid Afrika en koopt daar een sinaasappelfarm. Iets ten noorden van Clanwilliam, aan de oude weg naar Klawer. Naast de boerderij is er op de plaats een Guestfarm, Vredeoord. Patrik en Valerie leveren sinaasappels aan Albert Heijn in Nederland. Omdat de eisen en de regelgeving streng is, hebben ze zich aangesloten bij een coöperatie, die de productie voor een groot deel begeleid. Ze hebben wel mensen in dienst, die het werk op het land uitvoeren. De coöperatie beslist wanneer de sinaasappels geplukt worden. Dit zal zeer binnenkort gebeuren, denkt Patrik. Dan komt er een ploeg werkers van de coöperatie om te plukken. Ze nemen heftruks, trekkers, karren en kisten mee. Op het erf van de farm worden de kisten overgeladen op trucks, die rechtstreeks naar de koelhuizen van de coöperatie gaan. Als tegen prestatie stort de coöperatie geld op de bankrekening van Patrik.
Deze handelswijze levert een beter product op en uiteindelijk meer geld om zijn bedrijf en gezin draaiende te houden.
De B&B word in eerste instantie gerund door Valerie. Zij is de gastvrouw, die zorgt voor een mooie inrichting van de kamers, voor de schone lakens en handdoeken. Zij zorgt voor een perfect en goed ontbijt, met een grote inbreng van de gast bij de keuze van koffie of thee, van gebakken of geroerd ei, van wit of bruinbrood.
Bovendien, en dat is heel belangrijk, weet Valerie een gezellige sfeer te scheppen tijdens het ontbijt. Lekker even kletsen over dingen die de gast interesseren en daarbij ook hun mogelijkheden vertellend. Gewoon lekker ontbijten in haar keuken. Patrik komt zo nu en dan even mee kletsen, maar gaat ook zo weer verder met zijn werk voor de farm.
Als we weggaan ligt er een grote zak (10kg) sinaasappels voor ons klaar om mee te nemen. En als we terug komen uit het noorden, moeten we langskomen voor nog een zak.
Eigenlijk wil ik nog wel een dag verwend worden hier.
Ze weten gastvrijheid waar te maken bij Vrede-Oord.
Een pluim voor Valerie en Patrik. http://www.vredeoord.co.za/vlaams/index.htm

Guestfarm Vrede-oord

Reacties