Het vaatje met olie!

Man met Tombo komt bedreigend over
De dronken man komt bij ons onder de boom zitten. Hij is aardig in de olie. Hij doet nogal dwingend. Je moet tegen hem praten. (Talk to me!!) Telkens komt hij dichterbij zitten, tot hij bij de fles met water en een drinkbeker kan. Hij graait hem zo naar zich toe. Als wij verklaren dat dit water voor de kinderen is en niet voor hem, laat hij de beker zo weer vallen. Ondertussen is het kinderfeest bijna afgelopen. Als we vragen wat er in zijn vaatje zit, zegt hij: “Olie om weg te geven aan anderen.” Het is echter nogal dunne olie. Ik vertrouw het niet, maar we laten het zo. Als hij opstaat om te vertrekken, klotst de vloeistof in het vaatje. Hij loopt slingerend weg. Het vaatje gaat mee. Zijn dochtertje loopt met een ietwat angstig gezicht, op veilige afstand van haar vader, mee.
Wat zit er nu in het vaatje? Een zelf gebrouwen alcoholisch drankje, Tombo heet dat. Het is smerig spul. Voor een paar Namibische Dollar heb je de inhoud van het vaatje. Voor een paar Namibische Dollar ben je een paar keer compleet van de wereld en heb je ook geen honger meer, want het spul verdrijft je honger gevoel. Je kunt er dus aardig van in de olie raken.
·        Dat je met het geld wat je aan drank uitgaf niet meer aan voeding voor je gezin kunt besteden neem je maar voor lief.
·        Dat je als je dronken bent niet voor je gezin kunt zorgen neem je ook maar voor lief.
·        Dat je kinderen niet veilig zijn voor dronkaards neem je ook voor lief.
·        Dat je zo mager wordt als een lat van die drank is geen item.
·        Dat je de volgende morgen waarschijnlijk niet kunt werken is van later zorg.
·        Dat er iemand is geweest die een hand naar je uitstak om te helpen, ben je als je weer nuchter bent   allang weer vergeten.
·        Dat iemand je werk aangeboden heeft, mits je nuchter bent en om 7 uur de volgende morgen bij de poort staat is meestal te veel gevraagd om een beter leven te krijgen..

Voor die paar mensen die wel die uitgestoken hand aan nemen en nuchter aan de poort staan, doen we het. Met werken en begeleiding kun je er uit komen en een beter leven krijgen. Niet alleen jij, maar ook je gezin.
En voor die tijd? Dan zijn je kinderen welkom op de Kids Club, voor een paar uur geluk en een maaltijd, die jij ze onthoud.
Meisje, bang voor haar vader.

Reacties