Cultuur in Nederland en Afrika

In zowel Nederland als in Afrika zijn er prachtige uitingen van kunst. Maar daar heb ik het niet over. We hebben het over het immaterieel erfgoed. Over sociale gewoontes en gebruiken. Over hoe je reageert op bepaalde vragen en hoe je elkaar begroet en elkaar niet voor schut zet.
De kennis van elkaars sociale cultuur en daarmee leren omgaan, zal veel frustratie voorkomen. Vandaar dat we het boekje dat we kregen van andere Afrika-gangers, met gretigheid hebben gelezen. En nu weten we het? Ehmmm nee.
Het verschil in cultuur ligt wel zo complex, dat je zult moeten leren omgaan met de verschillen in cultuur. En het blijft vallen en opstaan. Van groot belang is, dat de mensen waar je mee te maken hebt je het vallen ook gunnen. En dat niet omdat jij geld in het laatje brengt, maar omdat je elkaar echt verder wilt helpen.
En dan nog zal jij je regelmatig achter de oren krabben, over het waarom van een bepaalde reactie. De kern volgens het genoemde boekje is het verschil in ‘Koude cultuur’ en ‘Warme cultuur’.
Bij de koude cultuur is een ja ook ja, want een man een man, een woord een woord.
In warme cultuur landen gaat het veel meer om de relatie die je hebt. De relatie moet goed blijven. Een uitspraak die ik pas hoorde van iemand die veel in Afrika komt is: “Ze praten je naar de mond”.
Bijvoorbeeld: Als jij vraagt of de ander wat voor je wil doen, dan zal hij of zij vanuit de relatie geen nee kunnen zeggen. Maar of het dan ook gedaan wordt is vraag 2.
En valt al snel het verwijt: “Afrikanen zijn lui, dom en niet te vertrouwen.” Daarmee kom je natuurlijk niet ver, terwijl jij je niet in hun cultuur hebt verdiept. En dit is maar één ding. Net als Europeanen, zijn ook Afrikanen gewoon mensen, met goede en minder goede kanten. Beide culturen hebben goede en minder goede kanten.
Wil je elkaar verder helpen, dan zal je elkaars cultuur moeten en willen begrijpen. Denk ik....
Koude cultuur, zakelijker

Warme cultuur, meer relatie gericht

Reacties