Vervoer door de woestijn

Tussen Okahandja en Swakopmund, kom je langs de asfaltweg, na 137km door Karibib. Dan 30 km verder heb je Usakos, waar je af moet slaan. Een warm gebied. Tot Swakopmund heb je dan nog 145 km, waar je door de snikhete Namibwoestijn rijdt. Hier valt 10 tot 15 mm regen per jaar. Dat zie je aan de ontbrekende begroeiing.
Als je zoals wij net voor nieuwjaar, de 320 km van Okahandja naar Swakopmund rijdt, komen er vragen bij je op. Wij rijden in een auto waar airco is ingebouwd. (Dat ie het niet doet komen we tijdens de rit achter.) In elk geval gaat dat met zeker 100 km per uur. Met stop ben je zo’n 4 uur onderweg, om in Swakopmund te komen. En dan krijg je het toch heet in de auto. Het is niet leuk meer. Maar je weet: Aan het einde van deze weg ligt de koelere kuststrook, dus je gaat door. Zo nu en dan een slok van het steeds warmer wordende water en het gaat wel.
Maar nu de vraag: Hoe ging dit in de tijd van de kolonisten rond 1900?
Geen snelweg, geen auto, helemaal geen airco, om van snelheid helemaal maar niet te spreken.
Als je ervan uitgaat dat een ezelskar met rust ongeveer 5 km/uur haalt en 12 uur per dag gaat, dan doe je er een week over om de afstand te overbruggen. Dat zal vast niet gaan. Maar hoe deden ze dat wel?
Swakopmund is de monding van de Swakop. De Swakop loopt langs Okahandja. Echter zoals de meeste rivieren in Namibië, heeft de Swakop alleen in het regenseizoen water om af te voeren. Maar, de bedding van de Swakop is vaak van zand, waar de rotsen wat dieper liggen. In die zandbodem blijft water achter, wat door graven bereikt kan worden. De ezelskarren gingen dus niet langs de huidige snelweg, maar via de bedding van de Swakop.
In de bedding was water te vinden voor mens en dier. Men ging langs de kronkelende rivierloop, puur uit overlevingsdrang.
Kamelen zagen we in Swakopmund. Je kon er een ritje op maken. Maar kamelen in zuidelijk Afrika? Dat is toch meer voor de Sahara in Noord-Afrika? Een toeristisch uit de hand gelopen iets? We vonden het zo raar dat we er geen foto van hebben gemaakt.
Maar toch: Kamelen werden gebruikt voor ontdekkingstochten in de woestijn en voor de postdienst in het begin van de kolonisatie van Namibië. (bron kamelen: www.gondwana-collection.com , Gondwana History )
Mijn volgende vraag gaat over Otjimbingwe, de eerste hoofdstad van het huidige Namibië, maar daarover een andere keer.
Alleen zand, stenen en hitte, 150 km lang

Een oase in de woestijn, langs de loop van een rivier

Zandduinen, zo ver het oog kan zien, dat overleef je geen week


Reacties