Einde oriëntatieperiode, verder op werkvisum


Na een lastige periode, konden we begin december 2017 eindelijk naar Namibië vertrekken. We konden daar terecht voor drie maanden en voor die periode hebben we ook tickets geboekt. Op 9 maart vertrekken we weer uit Namibië. Op 10 maart komen we dan weer in Nederland aan.
Wat hebben we de afgelopen periode gedaan?
We hebben een deel van het land bekeken (vooral tijdens de reizen die we toch moesten maken) en ondertussen hebben we genoten van de natuur en de cultuur. Soms was dat genieten ook gewoon verwonderen over hoe iets werkt. Achteraf bedenk je soms: “O ja, dat stond in dat boekje, dat de relatie belangrijker is dan de waarheid”. En als er op grond van die cultuur beslissingen worden genomen en wordt gehandeld, komt dat voor ons als pappen en nathouden over, maar voor de Namibiër als heel natuurlijk. Zo wordt zo’n zinnetje uit een instructieboek voor ontwikkelingswerkers opeens heel concreet. En dan hebben we er maar mee te dealen. Want concreet kan dat wel eens heel lastig zijn.
En hoe zit het met het werk wat we gedacht hadden te gaan doen?
Voor Joke zal het heel anders zijn. Veel meer administratief dan ze dacht. Maar hier blijken grote leemtes te zijn, waar zij invulling aan kan geven. Hopelijk kan ze hier ook aan overdracht doen, zodat haar werk langdurig vruchtbaar mag zijn.
Ook voor Ties is het werk anders dan verwacht. In eerste instantie zijn er veel noodzakelijke dingen te doen om het werk in de gebouwen te laten functioneren. Klussen zoals: sloten en deuren repareren. Verlichting op orde brengen, glas in buitenramen vervangen, lekkages verhelpen en douchekoppen vervangen. Later komen dan de onderhoud- en renovatie werkzaamheden wel. Voor veel klussen is het materiaal aanwezig, zodat er naast tijd maar weinig geïnvesteerd hoeft worden.
Naast kijken bij de organisatie, hebben we ook gereisd en met veel mensen gepraat, ofwel meer geluisterd en gewoon geobserveerd. Hierbij hebben we veel geleerd over Namibië en haar inwoners. Het was goed om ons goed te oriënteren, om zoals blijkt, het vele werk wat er voor ons is des te beter te kunnen doen. Zo kunnen we de talenten die we gekregen hebben inzetten om het voor een ander beter te maken.
Volgende week komen we terug in Nederland om echt afscheid te nemen, om na een paar weken in Nederland, tot augustus 2019 in Okahandja, Namibië te werken. De uitdagingen zijn hiermee niet voorbij, maar we hebben ervaren dat we elke dag kracht en wijsheid krijgen om het werk wat er ligt, te doen.
Wat zijn we dankbaar dat we dit kunnen en mogen doen, met steun van velen!


Uitzien over Afrika

Joke bezig met administratie
Ties onder toezicht aan het werk met verlichting

Reacties