Interview


Deze week hebben we het geluk samen te mogen werken met mensen die de handen uit de mouwen hebben gestoken. Ze zijn ondernemer.
Immanuel Ananias (30) & Josef Thomas (32) hun ouders komen uit Oshivambo. Immanuel en Josef zijn geboren in Okahandja. Ze noemen Ovamboland hun thuis.
Immanuel en Josef werken op dit moment voor Christ’s Hope in Oshikuku, om daar waterleiding, afvoeren en elektriciteit aan te leggen. Voor ons een mooie gelegenheid om hen te interviewen.

1.       Jullie zijn zelfstandig ondernemer als Elektricien en loodgieter? Ja we hebben samen een onderneming: Immanuel & Josef plumbing and electrical cc.
2.       Hoe zijn jullie tot dit beroep gekomen? Werken met de handen is lekker en daar zijn we goed in.
3.       Hebben jullie een leuk beroep? Ja het verdient goed en de meeste mensen hebben geen idee als er iets niet meer werkt, dus hebben we altijd werk.
4.       Waarom hebben jullie dit werk gekozen? Na grade 12, toen we 18 waren, zijn we naar de technische opleiding gegaan.
5.       Hoe heb je dat betaald? Gewoon door iedere keer te werken hebben we geld gespaard om deze opleiding te kunnen volgen.
6.       Waar hebben jullie die opleiding gehad? Bij: Namwater HRDC Okahandja.
7.       Hoe kennen jullie Jos Holzhausen van Christ’s Hope? Via Hodygos, waar Jos eerder werkte.
8.       Hoe worden jullie nu betaald? We hebben deze klus aangenomen. Voor de start krijgen we 1/3 van het geld, halfweg krijgen we weer een derde en bij oplevering het laatste geld.
9.      Hebben jullie eerder zo gewerkt? Ja bij een school hebben we dat gedaan. Dat heeft goed uitgepakt.
10.   Hoe komen jullie aan het dure gereedschap wat jullie hebben? Elke keer als we wat verdiend hebben, reserveren we wat voor gereedschap wat we kopen als we aan de volgende klus beginnen.
11.   Dus als jullie langere dagen maken verdienen jullie meer? Ja, maar we willen ook genieten van het leven.
12.   Waar zijn jullie vrouwen? Vrouwen zijn nog niet in beeld.
13.   Jullie werken door heel Namibië? Ja, als een vertrouwde opdrachtgever ons stuurt, gaan wij werken waar hij werk heeft. Als het maar in Namibië is.
14.   De afgelopen week konden jullie een paar dagen niet werken vanwege de hevige regenval op de bouwplaats, waardoor de fundering vol water stond. Wat vonden jullie daarvan? Dat vonden we niet fijn, want in Okahandja wacht een andere klus die af moet. Daarom hebben we een paar dagen gewerkt van zonsopkomst totdat het echt donker was. Gelukkig is het werk in Oshikuku eerst zover klaar en kunnen we terug naar Okahandja.
15. Immanuel wat is je toekomst droom? Leven met God. Niet: Rijk worden, want dat geeft alleen maar gedoe en dat kan je van God afleiden. Wel: Genoeg werk voor een eigen huisje, een gezin en genoeg te eten en te drinken. Gewoon lekker rustig leven.
Twee jonge ondernemers

Immanuel, de electricién

Josef, de plumber
De fundering vol water, maar onder de kap kan er weer gewerkt worden

Er is overvloedig regen gevallen, voor de één noodzakelijk, voor de ander even vervelend.

Reacties