Jaargetijden

Hier in Namibië is het net andersom als in Nederland met de seizoenen. Toen we begin december hier kwamen, was het hoogzomer. De dagen heet en de nachten waren te kort om goed af te koelen.
Onze blanke huid moest elke dag ingesmeerd worden en dan nog was het uitkijken met de zon. Veel in de schaduw blijven en veel drinken. Hoed op het hoofd en meer van dat soort beschermingsmaatregelen.
Elke dag buiten ontbijten, middag eten en avondmaaltijd, ja zelfs tot het naar bed gaan zaten we buiten.
Overdag: heet, heet en op zijn minst te warm. Maar het lukte en we konden werken, zij het wat rustiger dan in Nederland.

Ondertussen zitten we diep in de herfst. Dat merken we aan de temperaturen. Vanmorgen om half 9 was het nog maar 12 graden. Nu is het 21.00 uur en het is al afgekoeld tot 16 graden. Vandaag midden overdag was het zeker 27 graden. En de zon is dan erg fel.
Dat hebben we zaterdag geweten! Toen we naar het resort reden om te zwemmen, waren we de zonnebrand vergeten. Ach het is winter, dus zal het wel meevallen, dachten we. Nee dus! We hebben op plekken waar normaal kleding zit een gevoelig rood vel gekregen.
De laatste week ontbijten we dan ook binnen en hebben dan eerst een extra shirt aan, voor de kou.
Vanmorgen had ik koude voeten toen ik met de graafmachine aan het werk was. Ik had dan ook alleen sandalen aan!
In de avond trekken we nu regelmatig een lange broek aan en sokken.
Binnenkort zullen we in de avond binnen zitten om niet al te koud in bed te belanden.
We belanden dus duidelijk in een ander seizoen. Van de ene kant maakt dit het werken gemakkelijker, van de andere kant hebben we erg genoten van het buiten zitten.
De zon gaat nu op om kwart over 7 en gaat onder om kwart over 6. De zon is nu dus maar 11 uur te zien. En de schemering duurt hier niet lang. Ging de zon in december recht boven ons langs, nu gaat hij echt door het noorden.
De trein vanaf Swakopmund komt nu ook niet meer om 6 uur in de morgen, maar rond 10 uur. Ook dit heeft te maken met de temperatuur. In de hete zomer zouden de dieselmotoren veel te heet worden, vooral wanneer de geladen wagons vanaf zeeniveau in Swakopmund, richting Okahandja tot meer dan 1500m omhooggetrokken moeten worden. Zo wisselen ook de treintijden met het seizoen.

Het regenseizoen is nu echt voorbij. Gisteravond was er nog even een Flinke bui. Dat was bijzonder, want regen in mei komt eigenlijk niet voor. De regen ging gepaard met een behoorlijke wind. En die wind is wel vaker behoorlijk aanwezig.
Voor de natuur betekent het droge seizoen dat het groen langzaam in geel verandert. Daar waar geen begroeiing is, is het zo droog dat er regelmatig stofwolken zijn. Tegenover het ITC, waar we wonen, is een parkeerplek voor vrachtauto’s. Dit terrein is niet bestraat. Regelmatig ruiken we de stof in de lucht, als de wind er weer vat op heeft gekregen.
We zullen moeten wachten tot eind november voordat er weer echt regen komt.
Ondertussen werken we rustig door met alles wat er op onze weg komt.


Het droge seizoen is aangebroken.

Bij ons achter het huis

Zelfs de trein past zich naar het seizoen!

Reacties