Vreemd?

Deze vogel zagen we op de berg deze week
Al weken wordt in Okahandja een vreemde vogel gesignaleerd. Hij loopt langs wegen en olifanten paden. Daarbij is zijn blik naast op de omgeving, veel op de grond gericht. Telkens buigt hij zich voorover om iets van de grond op te pakken en dat neemt hij dan mee. Het blijkt dat ie vooral kleine gekleurde dingen van plastic meeneemt. De grotere plastic dingen laat hij liggen of neemt hij een eindje mee en laat het achter in een vuilnisbak of op een afvalhoop. Een vaste route heeft ie niet, maar hij start en eindigt in het centrum van Okahandja en hij doet het in de regel zo rond 6 uur in de avond, behalve in het weekeinde.

Wat wordt er precies meegenomen? Plastic flesdoppen, in zoveel mogelijk kleuren. Een paar duizend zijn er inmiddels verzameld. Ze worden netjes geweekt in water en met een afwasborstel schoongemaakt. In tientallen worden ze op een rij gelegd en verzameld in een zak waar 120 stuks van verschillende kleuren passen. Achter de koelkast is het warm, daar drogen de zakken met doppen snel.

Waar gaan de zakken met doppen naar toe? Ze gaan naar de care-centra van Christ’s Hope in Namibië. Ze worden daar ingezet bij de rekenlessen, voor het tellen, optellen en aftrekken. Voor het herkennen van kleuren, voor het bouwen van torentjes. Wanneer er een gaatje in de doppen wordt geboord, kunnen ze ook als kralenketting dienen.
Welke kleuren doppen worden het meest verzameld? Rood en Geel en Blauw. Verder zijn er Witte, Groene en Zwarte doppen in de zakken te vinden. Er gaan alleen tientallen doppen van dezelfde kleur in de zakken.
Hoe kwamen we op het idee? We waren in een educatieve winkel in Windhoek op spullen voor de care-centra te kopen. Daar konden we zakken met een soort van doppen kopen. 500 voor de prijs van ruim 200 Namibische Dollar (€15,-).
Omdat we rentmeester willen zijn over de middelen die ons te beschikking zijn gesteld, hebben we besloten om de doppen zelf maar te verzamelen. Nu kunnen we andere dingen kopen voor dit geld.
Natuurlijk wordt Okahandja hier ook een stukje schoner van, want opruimen en recyclen is niet de grootste kunst in Afrika.
Het rekenen is hetzelfde, met gekochte doppen of gezochte doppen.
Heeft ons idee al navolging? De afgelopen week was er een team van een Montessori school, uit Duitsland. Zij hebben op verschillende plekken les gegeven met montessori materiaal. Zij hebben dankbaar gebruik gemaakt van de door ons verzamelde doppen. Voor hun verhalen klik hier.
Een care-giver (Madula John) uit Mwanza, Tanzania, die hier is voor een training van 3 maanden, heeft al een paar keer gezegd, dat hij als terug is in Tanzania, ook doppen gaat verzamelen en inzetten. Hij heeft al allerlei dingen bedacht.
Vanmiddag maakte de groep die hier 3 maanden is, een wandeling door Okahandja. Ze kwamen terug met een zak van meer dan 100 verzamelde doppen.
Wie doen er nog meer mee met het schoon maken van de stad? De laatste weken zien we steeds meer door de gemeente Okahandja aangestelde mensen, die met een vuilniszak en een prikker langs de weg lopen. Ze ruimen rommel op. Langzaam wordt de stad schoner.
Niet alleen de stad, maar heel Namibië wordt schoner. De president van Namibië heeft zich geërgerd aan al het vuil en afval in het land en zet zich in om dit te veranderen. Wij kunnen daar helemaal achter staan en proberen ons steentje bij te dragen aan de recycling. En tegelijk helpen we de kinderen van Namibië met rekenen.

Zulke vreemde vogels zijn we dus ook weer niet!

Het leger helpt met de grote schoonmaak dag
De straten van Okahandja zijn schoon!

Mooie plaatjes maken op de berg

Toch nog lachen na een zware klim in de middaghitte

Doppen verzamelen en flessen opruimen
240 doppen voor de rekenlessen

Reacties