Bevolkingsgroepen

Als je leeft te midden van de Namibische bevolking, kom je de mensen vanzelf tegen

Namibië is een land 20 keer zo groot als Nederland. Binnen Namibië leven er verschillende bevolkingsgroepen, met allemaal hun eigen identiteit. De ene groep is groter dan de andere, Terwijl er één groep is die een enorm groot percentage van de bevolking vertegenwoordigd. Deze groep heeft in het democratisch geregeerd Namibië een hoop te vertellen.
In Afrika werkt democratie anders dan in Europa. In Nederland is er een klein percentage van de kiezers die voor een plaatselijke partij stemt. In Afrika is het in de regel zo dat misschien een klein percentage uit een bevolkingsgroep voor de kandidaat of partij van aan andere bevolkingsgroep stemt. Met andere woorden: De man van jou bevolkingsgroep is degene waar jij op stemt. Het gevolg hiervan is, dat een grote bevolkingsgroep het meeste heeft te vertellen in de regering. In Namibië is het zo, dat de grootste bevolkingsgroep, met een aandeel in de bevolking van Namibië van bijna 50 %, al sinds de onafhankelijkheid in 1990 al de macht in handen heeft. Nu is het wel zo dat ook de andere bevolkingsgroepen iets aan macht gegund wordt. Dit om iedereen zo mogelijk tevreden te houden. Overigens is dit in de grondwet goed geregeld en vast gelegd.

Hierboven hadden we het over de politieke kant van het samenleven van de verschillende bevolkingsgroepen. In de grondwet van Namibië is het allemaal prima geregeld.
In de praktijk van alle dag gaat het wel eens anders.
Een voetbalcoach die alleen mensen uit zijn eigen bevolkingsgroep in het 1e team laat spelen. Gelukkig wordt hij teruggefloten en mogen uiteindelijk de beste spelers meedoen met het nationale elftal.
Een NGO, waar collega’s van een andere bevolkingsgroep het leven zuur wordt gemaakt, zodat ze geneigd zijn te vertrekken.

Dit alles is niet om anderen zwart te maken, maar zo werkt het hier nu eenmaal. De mensen zijn trots op hun afkomst en zullen anderen van hun bevolkingsgroep trachten te bevoordelen.
Die trots blijkt ook uit het volgende: Ook al ben je in Windhoek geboren, de plaats waar je (voor)ouders vandaan kwamen is thuis.

Het getouwtrek tussen de bevolkingsgroepen is een gegeven waar je rekening mee moet houden als je wilt leven en werken in Namibië.

Of wij de mensen uit verschillende bevolkingsgroepen kunnen herkennen? Nee, maar de trots op zijn of haar afkomst zal je bij het samenwerken vaak al snel laten weten uit welke bevolkingsgroep iemand afkomstig is.
Ons buurmeisje, een geboren Namische
Een meisje en een jongen op het care-centrum
Eén van de care-givers bezig met lesgeven
Lesgeven voor een gewillig publiek


Reacties