Toerisme in Okahandja


Iemand vroeg: “Is Okahandja toeristisch?”
Best lastige vraag! “Dus: Niet toeristisch?”
Het is maar wat je wilt als toerist. Laat me mijn verhaal maar vertellen. Je kunt dan zelf uitmaken of Okahandja voor jou ‘toeristisch’ is.

Het gros van de 1,4 miljoen toeristen, wat Namibië jaarlijks bezoekt, komt via de internationale luchthaven “Hosea Kutako” het land binnen.
Het grootste deel van de toeristen komt voor de toeristische hoogstandjes van Namibië: Sossusvlei, ‘Fishriver canyon’, maar vooral ‘Ethosha’.
Ethosha ligt ver naar het noorden en de weg er naar toe loopt langs Okahandja. De toeristen die naar Ethosha gaan, reizen met een georganiseerde groep in een gezamenlijke bus, overland-truck of met een safari-voertuig, of ze gaan met een Landcruiser, of een ander voertuig dat voor minder goede wegen geschikt is. Of ze nu wel of geen daktent hebben maakt niet uit. Punt is dat Okahandja op 70 km van Windhoek, een mooie plek is om even te stoppen, even de nodige inkopen te doen en even tot rust te komen, voordat de grote afstanden tussen de plaatsen echt gaan komen.
Okahandja heeft een grote mall, met tankstation, supermarkt en eetgelegenheden. Dat is dus een prima plek om even bij te tanken op verschillende manieren.
Maar Okahandja heeft ook twee woodcrafters-centra, waar je de kunstenaars bezig kunt zien met hun werk en het resultaat ervan inkopen. Gelijk bij de eerste afslag naar Okahandja, vind je het grootste centrum, met ertegenover de SHELL, een biltong bedrijf, een lekker terrasje en meer toeristen winkeltjes. Een heerlijke plek om even te stoppen en te shoppen.
Bij de eerste afslag Okahandja vind je ook ‘Kings highway Rest Camp’, een heerlijke plek om redelijk goedkoop te overnachten.
Wil je daarna toch nog inkopen doen, dan vervolg je gewoon de weg door de stad, tot de verkeerslichten, waar je ook kunt tanken, lekker kunt eten, boodschappen doen en in een plantsoen even rustig kunt zitten. Onderweg ben je dan al een goed restaurant tegengekomen.
Nog 300 meter verder, vind je het oude centrum van Okahandja, met kleine supermarktjes en vele straatverkopers, waar je voor weinig geld allerlei dagelijkse dingen kunt kopen.
Sla je hier linksaf en ga je aan het einde rechts (bij het station) dan kom je na 400 meter bij 2 supermarkten, waar je voldoende kunt inslaan voor een lange trip naar Ethosja.
Mocht je nog je tank niet vol hebben dan kan dat hier alsnog bij 2 tankstations. Ook vind je hier het tweede woodcrafters-centrum.
Wil je naar Ethosha, dan vervolg je de weg en kom je opnieuw langs een restaurant, de ‘Reitclup’. Net voor de afslag naar het noorden, vind je het ‘Okahandja Countryhotel’, waar je goed kunt eten en overnachten. Op zondagmorgen worden hier ook kerkdiensten gehouden.
Naast het Countryhotel, zijn er diverse B&B’s in Okahandja.
Voor wie op reis is, is er genoeg reden om even te stoppen in Okahandja.
Wil je langer in Okahandja en omgeving doorbrengen, dan is er genoeg te ontdekken. Je hebt al over diverse plekken gelezen waar je kunt overnachten.
Wat kun je nog meer doen in Okahandja?
Er zijn 3 Biltong-bedrijven in Okahandja te vinden. (Biltong = gedroogd vlees, waar je heerlijk op kunt kauwen en wat een goede voeding geeft.) Dit moet je als toerist natuurlijk geprobeerd hebben. Geniet ervan. Pas reed ik mee met de eigenaar van één van de bedrijven, toen ik uitstapte, kreeg ik de uitnodiging om te komen kijken en proeven. Dat ga ik zeer binnenkort doen.
Binnen een straal van 100km, kun je gaan genieten van diverse ontspannings mogelijkheden.
Ik noem een paar websites van gelegenheden: Ombo, Gross Barmen,  Midgard, Rocklodge, von Bachdam en Erindi.  De prijzen zijn toeristenprijzen, die voor Namibiërs erg hoog liggen, uitzonderingen daargelaten.
Goedkope uitjes zijn:
-Een wandeling door het dal van de Okahandja-rivier.
-Beklimming van de ‘berg’ met kruis, de route is aangegeven, startpunt even navragen bij mij.
-Rijden door het landschap met de ‘Natuurlijke muren’.
-Je verwonderen hoe straathandelaren, naast de gewone winkels kunnen bestaan.
TIP: Loop buiten de bebouwde kom niet als toerist met camera’s om je nek en rugtas op je rug.
Er zijn mensen die dat graag van je afpakken om te verkopen. Loop in een groep van minimaal 4 mensen als je toch als toerist wilt gaan kijken, voor je eigen veiligheid.
Er zijn nog wel andere dingen die je zou kunnen doen, maar we willen je geen weg opsturen die gevaarlijk zou kunnen zijn of dingen laten doen die we niet kies vinden.
Het antwoord op de vraag of Okahandja toeristisch is of niet, laten we graag aan jezelf over.

 Felix heeft een winkel in het woodcrafterskamp en wil graag dat ik reclame voor hem maak
Souveniers, te koop bij de woodcrafters
Toeristen op weg naar het noorden maken een koffiestop in Okahandja
Jack, uit Zimbabwe, een hardwerkende, vriendelijke woodcrafter

Orixen, het dagelijks handwerk van Jack
Vergezichten, het handelsmerk van Namibië


Reacties