Aartappels*

308 zakken!

Sponsering kan op vele manieren. Geld inzamelen en dat doneren, zelf naar Namibië gaan en helpen, maar ook binnen Namibië hebben we sponsoren. Soms is dat doordat iemand een bepaalde klus gratis doet, of dat er kleding gratis gegeven wordt.
Deze week op maandag horen we dat er om kwart over 10 in de avond een vracht aardappelen afgeleverd wordt. Van de betreffende boer krijgen we wel vaker 60 tot 100 zakken aardappelen. De hoeveelheid is altijd maar weer afwachten.
Ook deze keer komt er een enorme roadtrain voorrijden. De chauffeur stapt uit en zegt: “Ik heb 308 zakken aardappelen voor jullie.”
Wow, 308 zakken x 7Kg per stuk, dat is 2156Kg aardappelen!!!
Wat kunnen we daar veel maaltijden van bereiden. Maar eerst maar eens lossen en de zakken binnen de poort krijgen.
Gelukkig zijn er 9 mensen voor een interne training van 3 maanden in het centrum. Zij helpen mee. 2 mensen gaan in de vrachtauto om de zakken aan te geven. De rest gaat in een rij staan, om de zakken door te geven aan de chauffeur, die ze binnen de poort weer netjes opstapelt. Met 11 man gaat het van een leien dakje. Als de vrachtauto weg is, moeten de zakken nog verder gebracht worden, want ze moeten onder dak. Ook dat gaat vlot.
Op dinsdagmorgen gaan de eerste 100 zakken naar de care-points in Okahandja. Deze week staan er dus aardappelen op het menu. Maar zoveel zakken aardappelen is wel erg veel.
De medewerkers krijgen een zak mee. 
Ook de kinderen mogen een plastic tas meenemen, om een pan vol aardappelen mee naar huis te nemen. Ze zijn helemaal opgewonden. En thuis zullen ze ook bijzonder blij zijn met een gratis maaltijd voor het hele gezin. Zo kunnen we de door aids getroffen mensen helpen op concrete wijze.
De overige zakken worden over andere care-points verdeeld wanneer daar toch een transport naar toe gaat.
Op woensdag gaat er een auto met veel aardappelen aan boord naar het care-point in het Noorden. Gelukkig moeten er volgende week auto’s naar de care-points in het zuiden van Namibië. Dan kunnen we ook hen blij maken met aardappelen.
*Afrikaans voor aardappelen
Daar zijn ze, de aardappelen

Doorgeven maar

Netjes gestapeld

Schillen maar

Aardappelsoep op de pasta

Mee naar huis

Slapchips.
PS: De keukenkastjes hangen eindelijk.


Reacties