Gave giften

Wandeling op de savanne.
Vanuit Nederland en ook in Namibië hebben we veel giften gekregen. Vaak was dat geld, waar we van kunnen leven en ons werk mee kunnen doen. Maar ook zijn er materiële  zaken aangeboden. Wat bij ons telt is: “Kunnen we hetgeen we krijgen inzetten voor ons werk hier of niet.” Zo niet, dan nemen we het ook niet mee, omdat we de kilo’s beter anders kunnen invullen.

Dit was het geval bij het aanbod om een groot aantal blokfluiten te doneren. We wisten niet direct een plek om deze goed in te zetten. We hebben ze eerst in Nederland gelaten. Ondertussen hebben we de mogelijkheid van het aanbieden van de blokfluiten hier wel in de week gelegd. Na een half jaar komt er iemand die we kennen naar ons toe: “Zijn die blokfluiten nog beschikbaar?” “Ik wil ze graag inzetten om aan kinderen de basis van muziek spelen bij te brengen”.
Wij hebben actie ondernomen, de blokfluiten zijn via bekenden uit Okahandja, die op vakantie naar Nederland gingen, meegenomen. De blokfluiten zijn goed aangekomen en kunnen nuttig en vruchtbaar gebruikt worden.
Blokfluiten voor Namibië
Op een ander moment is er iemand die wel tekeningen voor ons wil maken. Heel mooi, maar nu is er geen directe vraag naar. Later komt de vraag van één van de Carepoints: “Kunnen we die muur niet mooi maken met schilderingen?” “Ja, goed idee”. En zo zetten we de zaak in beweging. Er worden ontwerpen gemaakt, er komt budget beschikbaar. De muur wordt voor behandeld en in een basiskleur geverfd. Dit organiseren neemt een paar maanden in beslag. Ondertussen is degene die de tekeningen maakt op vakantie en daarna ziek. Dan zijn wij op werkbezoek in het zuiden. De tijd verstrijkt. Maar de afgelopen week is er schot in de zaak gekomen. De tekeningen komen op de muur. Er zijn mensen beschikbaar, die willen inkleuren, er worden basiskleuren verf besteld, voor zover we die niet hebben. Verf komt bij ons van een fabriek, die tegen korting levert. Maar dan moet je wel een paar dagen van te voren bestellen.
Het lukt allemaal. De verf is er, kwasten en rollers zijn beschikbaar en wanneer we donderdag starten, zijn er 3 van de 5 mensen aanwezig, die meewillen helpen.
Het is nog vrij koel als we beginnen, maar dat duurt niet lang. Het is duidelijk voorjaar geworden. Gelukkig hebben we gesmeerd met zonnebrand.
In goed overleg met elkaar kleuren we de vakken in. Soms mixen we een kleur, om dichter bij de reële kleur te komen. Een probleem is hierbij dat we de kleuren gekocht hebben op basis van de ontwerpen en niet op basis van wat er werkelijk getekend is. De meeste kleuren kunnen we voor elkaar krijgen. Donkergeel is een kleur die we missen. Die bestellen we extra. We krijgen het werk toch niet in één keer klaar. Maar met wat we nu gedaan hebben zijn wij en alle anderen die zich hebben uitgesproken, heel tevreden.
Schetsen op de muur
Het resultaat tot nu toe.
 Een poos terug hebben we een collega geholpen met de catering tijdens de bruiloft van haar dochter. Ze wilden ons iets teruggeven. Voor ons hoefde dat niet, we hebben met plezier onze taak vervuld. Maar dan geven ze ons een envelop met een bon voor een nacht weg, incl. eten en een gamedrive op Okapuka.
Ja dat kunnen we goed inzetten om lekker te ontspannen. Maar we hadden net wat uitjes in de weekeinden gepland. Gelukkig konden we een geschikt weekeinde vinden. Zo hebben we heerlijk genoten van een nachtje weg. En natuurlijk hebben we het zo kunnen organiseren dat we meer dan een etmaal hebben kunnen genieten. En zo voelt het nachtje weg als een aantal dagen weg.
En dat naast het drukke werk wat we hier hebben. Er is de afgelopen week veel georganiseerd en in gang gezet.
Sabelantilope op Okapuka

Vlakland Zebra met Oryx
Komende week zullen we weer zien wat er allemaal gaat gebeuren en wat er mogelijk gaat worden. Flexibel blijven en inspringen op de vraag die er vanuit de organisatie komt. Gelukkig hebben we een GIFT gekregen die dit mogelijk maakt, namelijk de skills om flexibel veel te repareren, te maken en te doen. Vervelen hoeven we ons nooit. Zo mogen we zegenrijk bezig zijn.

Gamedrive:

Vrijdag maakten we een gamedrive in Okapuka. We zijn me een groot aantal mensen. De safari auto zit bijna vol. We mogen niks buiten boord laten hangen van de chauffeuse. Rustig rijden we door het gamepark. Zo nu en dan stopt ze om even uitleg te geven over een dier wat we nog niet gezien hebben en om ons de gelegenheid te geven om foto’s te maken.
Wat we zien:  Een dode zebra, want ook hier gaan dieren dood. En als ze net dood zijn, zijn ze nog niet door andere dieren opgegeten.
Verder: Blauwwildebeest of Gnoe, Oryx, Springbok, Eland met pasgeboren kalf, Impala, Sabel antilope, Giraffe, Aardvarken, Roodhartbeest en heel veel vogels.
Maar er zijn ook 4 Witte neushoorns. Voorin de safariauto staat een emmer met voer. Daarvan krijgen de aardvarkens en de neushoorns elk hun deel.
Het gaat nu even om de neushoorns. Wat kolossale beesten! We houden er gepaste afstand van. De chauffeuse stapt uit om een kwart emmer voer voor de neushoorn neer te gooien, op een meter of 10 van de safariauto en ver van de neushoorns.
Terwijl ze dat doet houdt ze de neushoornstier goed in de gaten. Tot ze terug is in de safariauto gebeurt er weinig. Maar dan maakt de neushoornstier vaart en komt in vliegende vaart, kolossaal op ons af gerend. Het stof vliegt omhoog. Snel rijden we recht achteruit, maar de stier komt dichterbij, we horen allerlei boompjes en struiken onder de auto afbreken. Gelukkig komen we niet in een gat terecht. Opeens stopt de stier met rennen en loopt hij naar het voer. Het was al warm in de safariauto, maar nu is het opeens heel heet.
”Dit heeft hij nog nooit gedaan”; zegt ze. Maar wij hebben het beleefd en overleefd.
Dit had wel anders kunnen aflopen. Gelukkig hebben we er niet van gedroomd, maar dit was echt spannend en heel uniek.
Agressieve Neushoorn

Reacties