Openbaar toilet


Openbaar toilet, vlak langs de weg. Let niet op de ontbrekende onderdelen.
In Nederland maken velen zich druk om meer openbare toiletten, omdat ze net als ik een stoma hebben en soms opeens iets kwijt moeten. Hoe zit dit in de derde wereld?

Velen, ja hele wijken met duizenden inwoners, hebben in de derde wereld geen toegang tot stromend water. Dit houdt in de regel ook in dat er geen toilet beschikbaar is. Het zich ontlasten gebeurt in de vrije natuur. In landen waar veel water valt stroomt deze ontlasting mee met de rivier, die anderen verder benedenstrooms weer drinkwater levert. Met alle gevolgen van dien.

Waar doet men hier, wat in de meeste plaatsen op het toilet gebeurt?
Regelmatig zie je in Okahandja iemand in een parkje midden in de stad staan om iets kwijt te raken. Ook zie je vrouwen, in de mooiste kleren, even ergens tussen de bosjes hurken, om even later weer verder te lopen.
In de armste woonwijken is bijna nergens een toilet. Daar loopt men naar de rand van de wijk, of naar een plek waar geen blikkies staan. Daar loopt bij grote regenval de rivier en daar wordt alle afval gedumpt. Gelukkig valt er in Okahandja niet zoveel regen dat de ontlasting meegenomen wordt door rivieren. Tenminste in de regel. Maar als het dan regent, dan spoelt de ontlasting vaak wel mee en geeft dat stankoverlast voor anderen die benedenstrooms wonen. Hopen dat zij niet van het water hoeven te drinken.

Als er dan ergens wel een toilet is, maak je geen drukte om de bril die gescheurd is of afwezig is. Of om een deurslot dat al of niet werkt.
En als je onderweg bent, met soms honderden kilometers tussen de plaatsen? Dan stop je gewoon langs de weg en doet je het ter plekke. Vandaag nog zagen we een truckchauffeur in typische  houding achter z’n truck zitten. Maar ook diverse keren zagen we vrouwen zo langs de weg zitten.

In Okahandja is op een plek, vlakbij waar de wegen naar het noorden en de kust zich splitsen, een openbaar toilet. Het is alleen een toiletpot op de betonnen plaat van een rioolput, beschermd door wijd uiteen staande bosjes.
De wateraansluiting en de spoelbak is inmiddels door iemand meegenomen. Ook de bocht naar de put is in andere handen overgegaan.
Het is de realiteit dat alles wat men kan gebruiken en zonder veel moeite meegenomen kan worden, ook werkelijk meegenomen wordt.
Ook dit is Afrika.
En die drukte in Nederland om openbare toiletten? Terecht, alleen al gezien het enorme verschil in bevolkingsdichtheid.
Openbaar toilet in Windhoek, bijna alles werkt, alleen het deurslot is weg. So what?!
Vandaag even genieten van een dagje in Windhoek
Deze week les mogen geven, hoe te werken met een bovenfrees. En later genieten van het resultaat van de mannen!
En ook nog demonstreren hoe een bankschroef werkt. Geweldig om te doen.


Reacties