Cultuurverschillen

Anderhalf uur in een lange rij staan wachten bij de bank.
Voordat we uit Nederland vertrokken hebben we veel gelezen en bestudeerd over cultuur in Europa en Afrika. En natuurlijk over de verschillen. Ook hebben we veel waardevolle tips gekregen over het omgaan met die verschillen. Waar we slechts zijdelings over hebben gelezen, is de Afrikaner cultuur.
Van de studie over culturen hebben we dankbaar gebruik gemaakt. Ook heeft deze studie ons voor veel frustraties behoed. Dat wil niet zeggen dat alles wat hier anders gaat, onder het kopje cultuurverschil valt.
Ook hier heb je gewoon onhebbelijke en arrogante mensen. Voordat je hebt uitgevogeld of het cultuur of onhebbelijkheid is, ben je natuurlijk weer een stukje verder.
Ook hier heb je mensen die in eerste instantie heel open en vriendschappelijk zijn, maar uiteindelijk alleen contact met je willen omdat ze denken dat je (zoals alle blanken uit Europa) rijk bent en hen wel geld zult geven.
Anderen daarentegen zijn eerst afstandelijk en komen later dichterbij.
En niet te vergeten: Ook wij hebben zo onze eigen aardigheden.

Waar ik minder op voorbereid was, is het grote verschil in cultuur tussen ons en blanke Afrikanen. Sommigen van hen hebben een cultuur die dicht bij de Europese cultuur ligt. Dat terwijl ze ook veel van de donkere Afrikamensen weten en hen proberen te begrijpen en met hen samen werken.
Veel blanke mensen in Namibië leven nog in de cultuur gevormd door de apartheid, die ook in Namibië gold, omdat Namibië van de eerste wereld oorlog tot 1990 onder Zuid-Afrikaans bestuur viel. De apartheid werd wettelijk afgeschaft in 1990.
Het is natuurlijk ook veel gemakkelijker om een wet af te schaffen, dan om een cultuur te veranderen. De apartheid leeft nog voort bij zowel donker als licht gekleurde Afrikanen.
Ook wij merken hier regelmatig iets van.

 Een poosje terug stonden we anderhalf uur als enige blanken in de rij bij de bank: Wij wachten netjes op onze beurt. Dan gaat er een extra loket open. Een vrij jonge blanke vrouw die net binnenkomt loopt gewoon naar de balie en wordt prompt geholpen. De man achter de balie geeft aan dat wij ook maar voor moeten gaan. Dat doen we dus niet, wat waarderende gebaren van omstanders oplevert.

 We merken deze cultuur ook op in hoe mensen met elkaar omgaan, waarin de oude apartheid-gerelateerde standsverschillen nog voortleven. En men laat dit op de een of andere manier ook nog gebeuren. Je schaamt je er dan voor hoe dit plaatsvindt.
Het is best lastig om daar op de goede manier mee om te gaan en je eigen positie te kiezen en je eigen koers te varen.
Maar willen we elkaar serieus nemen en elkaar verder helpen, dan zal dat onbevangen moeten, echter met alle valkuilen die daarbij horen.
Wij komen tenslotte wel uit Europa en dan ben je rijk, toch? Het is maar hoe je het bekijkt. We willen veel delen, maar gaan niet op de hoek van de straat staan om geld uit te delen. We blijven maar gewoon doen, het vertrouwen in elkaar komt dan vanzelf.

Maar: Cultuur verschillen, soms best lastig!

Prachtige zonsondergang.
De maan die hier razendsnel opkomt.
Als gevolg van een uitnodiging, komt Ties op een bergwandeling 3 kuddes met Bergzebra's tegen.
Geld bij elkaar lopen voor Bijbelvertaling in Namibië.
Joke leest in de Mall, tijdens de bijbel-leesmarathon.

Reacties