Terugblik

Veel om over te schrijven, veel om over na te denken. Verwonderd zitten te kijken over zoveel moois en zoveel verschillen.
Wat moet je schrijven als je terug kijkt? Wat wil de lezer weten? We gaan er maar van uit dat de lezer hetzelfde wil weten als degenen die we gesproken hebben. Daarom hebben we de vragen die ons in Nederland gesteld worden maar even opgeschreven en beantwoord.

Heeft het jullie gebracht wat je er van verwachtte?
We hebben verwachtingsvol naar onze tijd in Namibië uitgekeken. Dit wil niet zeggen dat we alles ingevuld hadden van te voren. We hadden ons voldoende ingelezen en hadden voldoende voorinformatie, dat we zeker geen uitgestippelde tijd moesten verwachtten. Stel dat we een uitgestippelde reis wilden: Dan waren we hevig teleurgesteld geweest, want we hebben wat meegemaakt aan veranderingen. Alleen al voordat we vertrokken hadden we een heftige periode, met veel ups en downs. Ook tijdens ons verblijf in Namibië hebben we vaak opeens onze plannen moeten aanpassen, omdat er ergens een noodreparatie was of dat er een afspraak niet nagekomen werd, waardoor iets gewoon niet mogelijk was.
We hebben ons steeds dienstbaar aan de zaak van God en de naaste opgesteld.
Door deze houding heeft het ons wel gebracht wat we verwachtten, namelijk dat we ons werk met vreugde en met grote zegen konden doen.

Hoe lang zijn jullie in Namibië geweest?
We zijn in december 2017 vertrokken en zijn nu in Juli 2019 terug gekomen. Dat betekent, dat we 19 maanden in Namibië zijn geweest. Wel zijn we 2 keer voor een korte tijd terug geweest in Nederland. De eerste keer vanwege het werkvisum, de tweede keer omdat we een kleinzoon gekregen hebben in Nederland.

Hoe zit het met de kerk in Namibië?
80 tot 90% van de Namibiërs noemt zich christen. Er zijn dan ook veel verschillende kerkgenootschappen. Veel mensen gaan nooit naar de kerk, terwijl ze toch op hun eigen manier geloven. Wij hebben na een zoektocht actief meegedaan binnen de Nederduits Gereformeerde Kerk (NGK) van Okahandja. We hebben ons daar thuis gevoeld en genoten van de diensten. Onze inzet is binnen de kerk ook erg gewaardeerd.

Hebben jullie naast het werk nog iets van de natuur van Namibië gezien?
We hebben veel gewerkt, maar op momenten dat alles stil lag vanwege landelijke vakanties en feestdagen, hebben wij diverse mooie plekken bezocht. Hierbij hebben we gebruik gemaakt van de reizen die we voor het werk moesten maken, om vanuit de locatie waar we werkten, in het weekeinde naar een in de buurt gelegen park te gaan.
Samen met onze zwager en (schoon)zus hebben we een reis van 2 weken door Namibië gemaakt, waarbij we geweldig hebben genoten van natuur en cultuur.

Hebben jullie de BIG 5 gezien?
Nee, we hebben de BIG 5 niet gezien, hoewel we wel enorm veel wild hebben gezien.
Natuurlijk hebben we de Olifant (30x) vaak gezien. Ook de Leeuw (1x2) hebben we gezien. De Neushoorn (3x) hebben we diverse keren ontmoet. De Luipaard (2x) hebben we ontmoet. De Buffel hebben we niet gezien, omdat die niet voorkomt in de gebieden waar we geweest zijn.

Welke taal hebben jullie daar gesproken?
In Okahandja en zeker in Oshikuku hebben we Engels gesproken en in het Engels alles geregeld en georganiseerd. In Rehoboth en Keetmanshoop konden we beter uit de voeten met Afrikaans. We hebben beide talen dan ook behoorlijk beter leren spreken en verstaan.
Van de stamtalen hebben we weinig tot niks geleerd. Als er in gezelschap in de stamtaal werd gesproken, heb ik diverse keren iets in het Gronings gezegd, waar natuurlijk heel vreemd van opgekeken werd. Maar we hebben er nooit moeilijkheden door ondervonden.

Hebben jullie vrienden gemaakt in Namibië?
Jazeker hebben we vrienden gemaakt. Hoewel de Namibiër van zichzelf behoorlijk gesloten is, hebben we vriendschap ondervonden. Deze vrienden zij ons tot grote steun geweest bij de moeilijkheden die op onze weg kwamen. Vaak hebben we hen ook om advies gevraagd bij het nemen van besluiten.
Naast de vriendschap buiten Christ’s Hope, hebben we ook vrienden gemaakt binnen de organisatie. Eén collega zei dat Joke als een moeder voor haar was.
Anderen hebben ook over ons gezegd dat we een vader en moeder voor de mensen daar zijn geweest.
Ook met collega’s konden we goed opschieten. Wel duurde het een poos voordat we hun vertrouwen hadden. Bij het afscheid kwam duidelijk naar voren hoeveel we voor elkaar hebben betekend.

Jullie hebben best veel kilometers gemaakt in Namibië. Heb je geen ongelukken mee gemaakt?
In de eerste maand dat we in Namibië waren, zijn we een keer van achteren aangereden door iemand die met z’n mobiele telefoon aan de gang was. Verder hebben we wel aanrijdingen gezien, maar we zijn er nooit bij betrokken geraakt. Dat is wel een wonder, gezien de rijstijl van velen.

Het leven in Namibië is vast heel wat goedkoper dan in Nederland!
Uit eten gaan is goedkoper dan in Nederland. Maar, de boodschappen zijn in Namibië gemiddeld duurder dan in Nederland. Als je dezelfde boodschappen wilt als in Nederland, ben je echt duur uit. Wij hebben in de regel een mix gemaakt tussen wat voor een redelijke prijs beschikbaar was en als een traktatie soms iets speciaals gekocht, zoals chocolade.
Voor de gewone Namibiër zijn zelfs eenvoudige maaltijden die wij maakten onbetaalbaar.

Hoe was jullie gezondheid in Namibië?
We zijn nooit een dag ziek geweest. Misschien dat we in totaal 4 keer een paracetamol hebben genomen, maar we hebben altijd ons werk kunnen doen. Als er iets geweest was, dan waren we goed verzekerd, maar van de verzekering hebben we geen gebruik hoeven te maken.
De stomazakken die we voor Ties hadden meegenomen, waren ruim voldoende, zodat we daar verder geen zorgen over hebben gehad. Toen we vertrokken hebben we zelfs een paar honderd zakken aan een wijkverpleegkundige gegeven, om ze in Namibië te kunnen gebruiken voor patiënten die ze nodig hebben.

Hebben jullie daar een geweldige tijd gehad?
We hebben geweldige dingen kunnen doen en geweldig veel kunnen betekenen. Wel was het dagelijks overwegen, hoe we moesten handelen en hoe we dingen moesten uitvoeren en zeggen, in de cultuur van Namibië. Dat koste erg veel energie. We hebben geweldig mooie dingen meegemaakt, maar ook geweldig moeilijke dingen.
We hebben erg veel voor de kinderen kunnen betekenen.
Maar waarom we weer weg gegaan zijn uit Namibië was daar moeilijk uit te leggen. Velen hebben gezegd dat wij in Namibië horen. Hun wereld is zo anders dan wij in Europa gewend zijn.

Waarom zijn jullie eigenlijk weer teruggekeerd naar Nederland?
Met onze werkgevers hebben voor ons vertrek afgesproken dat we tot augustus 2019 naar Namibië zouden gaan, om daarna onze banen weer op te pakken.
In Namibië hebben we onze kinderen en kleinkinderen, familie en vrienden ook erg gemist. We wilden graag weer dichterbij hen allen zijn.

Zijn jullie weer helemaal terug in Nederland?
We zijn voorgoed weer terug in Nederland. Maar het proces van geestelijke terugkeer zal nog een tijd in beslag nemen. Er zijn gelukkig veel dingen die maken dat we ons weer thuis gaan voelen. Daarnaast hebben we nog debriefingsgesprekken bij Christ’s Hope en we hebben een aantal gesprekken met een debriefingsspecialist.
Ondertussen pakken we alle dozen weer uit, gaan we weer op familiebezoek, zijn we terug geweest op school en hebben daar afspraken gemaakt.
Soms hebben we de neiging om per direct terug te gaan, terwijl we ons op andere momenten prima thuis voelen in Nederland.

Let wel, dit is de situatie zoals wij hem nu zien. Anderen kunnen er een heel ander beeld hebben. Ook wij zullen in de loop van de tijd anders tegen dingen gaan aankijken.

Lekker fietsen, met een prachtig vergezicht.
Zittend in de schaduw van de brug, op de dijk, met uitzicht op koeien, schepen en groen. 
Lekker weer aan het klussen, met gekregen materiaal.
De groente groeit hier in Nederland beter dan in Namibië. Het onkruid ook!

Reacties