Corona in de wereld


Lock down? Afrikanen geven hun eigen invulling eraan.
Ook Corona moe? Moe van alles wat anders moet en waar je niet naar toe kunt. Je werkwijzen die anders moeten. Contacten die je mist. De hele dag is er bijna geen ander nieuws of het Corona virus komt er bij.


Maar wij hebben een goed huis. Wij hebben internetverbindingen. Wij hebben eten in huis. Wij hebben geld om eten te kopen. Misschien hebben we opeens geen werk meer. Misschien hebben we een heel andere taak, thuis werken, kinderen lesgeven of afwachten dat je weer mag werken.

Misschien heb je net als heel veel mensen een gevoel van verlies. Ja ook dat is normaal. Want we dachten dat het allemaal ging zoals het ging en nu is alles anders. Dat moeten we niet onderschatten.
We zijn kwijtgeraakt wat we hadden, ons vertrouwen, het in de hand te hebben, maar dat was helemaal niet zo. En nu zijn we min of meer lamgeslagen. Stilgezet!
Wat zou je liever doen bij verlies dan knuffelen, dicht bij elkaar zijn, met elkaar dingen doen. Dat alles is juist niet mogelijk nu, dat maakt het nog erger.
Maar, ik denk aan een lied van een Nederlandse band van 40 jaar geleden. https://youtu.be/57qItWrw5xs  Het refrein is actueler dan ooit.

We zetten boven dit verhaal ‘Corona in de wereld’. En ik schrijf maar over wat ons in Nederland allemaal dwars zit. En dat is niet niks, voor velen komt het allemaal dichtbij. Deze week sprak ik diverse mensen die het virus van heel dichtbij ervaren. Koorts, kortademig, geen energie, is het die ziekte? Onzeker.

Toch wil ik met u een blik in Afrika werpen. Via verschillende contacten in Kenia, Malawi en Namibië horen we van de werkelijkheid daar.
Daar is normaal over het algemeen de directe voedselvoorziening al dagelijkse bezigheid. Het land op slot gooien, betekent daar: geen werk, geen inkomen.
Maar ook: geen of stagnerende aanvoer van voedsel en brandstof. Dit heeft weer tot gevolg dat de prijzen omhoog gaan. Een kennis stuurde ons het volgende bericht:

“Dan zijn mensen die dingen verkopen niet goed, ze profiteren van dit probleem, ze verhogen de prijs van al het voedsel voor mensen, dus het is een beetje moeilijk voor ons”.

Geen inkomen, geen spaarpot, geen ondersteunende regering, geen vangnet!
Dit betekent honger en verzwakking. En verzwakking betekent: Nog vatbaarder voor ziekten!
Geen werk betekent allemaal dicht opeen in het hutje in de sloppenwijk, of hangen ergens op een hoek. De ideale plek voor een virus om zich te verspreiden.

Er worden al acties op touw gezet om hulp te bieden, maar er is nog zoveel nodig. Helpt en bidt u mee?! Helpen vanuit onze rijkdom, want:

Er is slechts ÉÉN die alles zal regeren, ÉÉN die ook dit jaar de historie maakt. ’t Is Anno Domini het jaar des Heren. Weest sterk vreest niet, ’t is God die voor u waakt. (Ferment, ~1980)

Vouw je handen en bid. Open je hart en geef: https://www.christshope.nl/corona/
Eten, de eerste levensbehoefte wordt duur in Afrika
Help hen om te overleven, doneer een voedselpakket voor ze
Een wildpark neemt Corona serieus: Corona is gevaarlijker dan een leeuw.


Reacties