Eindelijk weer regen in Namibië

Voor 3 maart wordt er weer regen verwacht in Namibië
Hoe vaak heb ik geschreven over de droogte en het gebrek aan regen in Namibië? Ik weet het niet, maar het is best vaak geweest. Nog veel vaker heb ik me zorgen gemaakt over de enorme droogte in het land.

De natuur heeft vreselijk te lijden gehad van de droogte. De elektriciteit die normaal met waterkracht werd opgewekt, werd weer met een kolencentrale opgewekt, omdat er geen water in de rivier stond.
Eem bevriende landbouwer, die bronnen heeft tot 85 meter diepte, heeft een diepere bron tot 120 meter diepte moeten boren om weer water voor zijn planten te kunnen oppompen. En dat terwijl hij op een punt woont waar twee rivieren samenkomen. Maar als er geen water in de rivier loopt, kun je er ook niks uitpompen om je land te bevloeien.
In Nederland wordt ik nog steeds blij als het regent. Daarbij hoop ik dan wel dat er tegelijk ook regen valt in Namibië.
De laatste twee weken is het over met de droogte. Er is overvloedig regen gevallen. De rivieren die normaal worden gebruikt als weg voor de auto, wandelpad, pad door de bergen, leverancier van metselzand of wat dan ook, zijn hun aanduiding ‘rivier’ weer waard!
Er loopt weer water door de rivier! En hoeveel? En hoe lang al? Rivieren zijn woeste stromen geworden. Het houdt nu al 2 weken aan. Als voorbeeld een filmpje van de Kunene-rivier, net voor hij bij de Ruacana-watervallen Namibië binnenkomt: 
In Okahandja zijn er mensen die alleen nog met de 4x4 en langs een grote omweg in de stad kunnen komen. Dit is op een plek waar wij altijd de berg opliepen. Om op hetzelfde punt te komen zou je nu 5 km moeten omrijden.
Dit weekeinde heeft de bij Okahandja gelegen ‘von Bachdam’ haar hoogste waterpunt bereikt en zijn de sluizen opengezet. Voor het eerst sinds heel veel jaar loopt er weer een waterstroom door de Swakoprivier bij Okahandja. 60km verderop ligt de ‘Swakoppoortdam’, die het water daarna weer kan opvangen.
Wat een zegen die regen!
Natuurlijk heeft de regen ook andere gevolgen. Op plaatsen zijn huisjes gebouwd in de rivier, omdat er toch nooit water komt. Die zijn nu weggespoeld.
Ook zijn er mensen verdronken, die niet weten van de kracht en het gedrag van het water.

Varkens die eindelijk weer iets groen kunnen vinden na de regen

Plassen in het land, een ongekende weelde
Groentetuin waar zelfs rijst wordt verbouwd
Zo kaal was het de afgelopen jaren.
De foto's zijn deze keer door vrienden gemaakt.

Reacties