Kerkdienst.

Zaterdag hebben we in Ceres gekeken, waar en wanneer er kerkdiensten zijn. In de VGKSA, de Verenigde gereformeerde Kerk in Zuid Afrika, begint de dienst om 10 uur. Klokslag 10 uur zijn we binnen. We vallen op. We zijn bijna de enige blanke mensen. Bij de predikant vallen we ook op. De predikant seint aan het begin van de dienst even naar een gemeente lid om bij hem te komen. We horen hem als het ware vragen: “Wil je even vragen waar de blanke gasten vandaan komen?” De broeder komt het ons vragen. Hij brengt verslag uit aan de predikant en even later worden de gasten uit de stad (Kaapstad) en Holland speciaal welkom geheten. Tijdens de preek in het Afrikaans over de vraag waarom je iets doet: Is het voor de Here of voor eigen eer, komt hij er nog op terug. Als je cricket speelt, doe je dat voor geld of voor de Here? Als je het alleen voor geld doet is het niet goed. Zo ook met de voetballers in Holland.
Het is het begin van de maand (het loon is net uitbetaald) en tijdens de dienst komen de gemeenteleden per rij naar voren om hun VVB in een offerkist te doen.
Het is een veelzijdige kerkdienst, met een mannenkoor, een gemeentekoor, een solo zangeres en een praiseband. De lofprijzing en aanbidding gaat zowel in het Engels als in het Afrikaans. ‘Het is lekker om die Heer te dien’.
Na anderhalf uur gaat de kerk weer uit. Men is erg blij dat we geweest zijn. We krijgen veel handen en knikjes. Wij hebben ook van de dienst genoten.
Samenvatting van een prachtige zondag

Reacties