Langzaam afscheid nemen

De trein loopt het station van Okahandja binnen, wij gaan dit station in ons leven binnenkort verlaten. 
De laatste weken denken we na hoe we terug zullen keren in Nederland. Met het vliegtuig zal je denken. Dat is helemaal waar. Op 12 juli hopen we weer op Schiphol te landen. We hebben het hier over hoe we veranderd zullen zijn na 19 maanden in een volstrekt andere cultuur. Terug met een enorme hoeveelheid ervaringen en emoties die anderen in onze omgeving in Nederland nu niet hebben gehad.
Ook Nederland is doorgegaan met alle veranderingen die in een levende maatschappij nu eenmaal plaatsvinden. Zoveel dingen zijn anders geworden en niet meer zoals ze waren. Zelfs onze baan is niet meer dezelfde van 2 jaar geleden.

Om dit alles op de juiste manier te verwerken, hebben we om professionele begeleiding gevraagd. En die gaan we krijgen. We hebben nu al huiswerk gekregen. Een aantal punten van het huiswerk hebben we al bedacht voordat we het huiswerk kregen. We zijn dus op weg om afscheid te nemen.
We hebben al afscheid genomen van 4 CarePoints. We hebben een plan gemaakt om afscheid te nemen van bijzondere plekjes. We maken plannen om ook van andere CarePoints afscheid te nemen. We denken erover na hoe we afscheid gaan nemen van diverse mensen waar we veel aan hebben gehad.
Ondertussen zitten we volop in het werk en Ties bereid zelfs een paar grote projecten voor, die voor ons vertrek klaar moeten zijn.
We komen er bij al deze voorbereidingen achter dat we niet uitgewerkt zijn. Er blijven nog zoveel dingen over om klaar te maken en uit te voeren, dat we keuzes moeten maken. Later zal er vast iemand zijn die sneert: “Ties heeft dat en dat en dat niet afgemaakt.” Inderdaad, ik maak lang niet alles af, maar ik probeer wel om een ander voor zover dat mogelijk is te leren hoe het werk gedaan moet worden.
Andere klussen probeer ik de laatste weken af te krijgen, zodat dat punt in elk geval van de lijst is.
Volgende week gaan we op reis naar Oshikuku om daar naast training geven voor Onderhouds-manager’ en administratie bekijken, ook onderhoud te plegen en afscheid te nemen.

Na de week in Oshikuku nemen we een korte vakantie(van zaterdag tot maandag) in Etosha, omdat dit op het lijstje staat van dingen die we nog graag willen doen. Gelukkig hebben we een mooie slaapplek kunnen boeken, met 50% korting. Gelijk is het een mooi verjaardagscadeau voor Ties en een cadeautje voor ons samen omdat we 33 jaar getrouwd mogen zijn!
Ook deze vakantie is een stukje afscheid nemen, van het prachtige land waar we een mooie, zegenrijke, maar soms ook moeilijke tijd hebben gehad.
Joke is al langer met de terugkeer bezig en ziet er naar uit. Een paar weken terug kwam Ties tot de erkenning dat hij in de ontkenningsfase zat. Nu is hij bezig om de terugkeer naar Nederland serieus te gaan nemen.
Maar wat zullen we hier veel achterlaten wat ons lief is geworden.
Spontane hulp bij het voegen van tegels, vakmensen in spe!
Er zaten veel tegels los en veel waren gebroken, daarom heb ik er maar mooie mozaïek van gemaakt.
Een prachtige goed te rijden gravelweg op een mooie middag.
Vannacht is er tot ieders verrassing zomaar een flinke regenbui gevallen. De foto is van een eerdere bui.
Termietenheuvel, de kleur geeft de plaatselijke grondsoort aan, maar wat een bouwkunst van zo'n klein diertje!

Reacties