Dank je wel!

Mbusi Moyo (Jack).
Koelkastmagneetjes door Jack gemaakt, als bedankje voor onze sponsoren.

In 2016 begonnen we met concrete plannen voor een uitzending naar Namibië. Na heel veel gesprekken, onderzoek ter plekke en overleg, starten we in april 2017 met het organiseren van de financiële ondersteuning. Nu is daaraan een eind gekomen, omdat per 1 augustus onze werkgevers, die ons welwillend 2 jaar onbetaald verlof hebben gegund, ons weer gaan betalen.

Het is tijd om iedereen die ons financieel gesteund heeft iets te geven. Niet dat we heel duur gaan doen, maar een klein en toch bijzonder gebaar willen we geven.
In juli 2018 beginnen we na te denken over iets kleins om te geven. We beginnen met wat eisen:
Het moet iets zijn van Afrika. Het moet iets zijn dat gebruikt kon worden en niet in een la gaat verdwijnen. Het moet niet te duur zijn. Het moet meegenomen worden in de koffer.
Gelukkig zijn er in Namibië talloze souvenirwinkeltjes. Niet om daar te kopen, maar om inspiratie op te doen zijn ze wel handig. Van één van onze kinderen hebben we een boekenlegger gekregen, met een kaartje van Afrika en een olifant, die met een leren koordje aan elkaar zijn verbonden.
In een winkeltje in Windhoek zien we een koelkastmagneet in de vorm van Afrika.
Met deze twee voorbeelden gaan we naar Jack, onze vriend uit Zimbabwe.
Na een aantal gesprekken met hem maakt hij in een half uurtje twee voorbeelden, waar we wat in zien.
Hij kan ze voor ons maken voor een geschikte prijs. Ondertussen is het november en hij moet nog beginnen met het maken van de spullen.
Als we in december willen vragen hoe ver hij er mee is, is hij er niet! Niemand van zijn collega’s weet waar hij is. De telefoon neemt hij niet op. Weken is Jack niet bereikbaar.
Wat nu? Een ander vragen om de cadeautjes te maken? Nog even geduld en dan moeten we een beslissing nemen.
Als Ties op een dag in januari langs zijn werkplek komt, zit Jack weer als van ouds op zijn boomstronk te werken. Hij is naar zijn gezin in Zimbabwe geweest, om ze naar een veilige plek te brengen en zorg voor ze te dragen.
Nu is hij terug om weer aan het werk te gaan.
Na een paar weken zijn de eerste exemplaren gereed en ze zien er prima uit.
Bij de betaling besluiten we hem 50% meer te geven dan eerst was afgesproken, omdat hij het veel mooier heeft gemaakt dan de bedoeling was. Het zou een silhouet zijn, maar hij heeft het in 3D gemaakt.
Uiteindelijk heeft Jack alle 200 cadeautjes klaar. Wat zijn we blij met deze unieke houtsnijwerkjes. We maken een brief bij de cadeautjes, die Jack ondertekent.
We bestellen nog een Oryx (Gemsbok) bij Jack, die hij speciaal voor ons maakt. Wij zijn bij de afwerking aanwezig. Hij gunt ons de Oryx voor een vriendenprijs, wat nog geen derde is van de winkelwaarde.

Als we begin juli afscheid van Jack nemen, neemt hij ons mee naar zijn winkel. We moeten nog een Oryx van hem uitzoeken, die we van hem krijgen. Een vriendschappelijk gebaar.

Terug in Nederland regelen we zelfklevende magneetjes, die we op de cadeautjes plakken. We zoeken alle adressen bij elkaar en schrijven voor iedereen een briefje, wat samen met het cadeautje in een envelop gaat.
Een klein deel van de enveloppen gaat per post. De meeste brengen we lopend, op de fiets of tijdens een ritje onderweg naar waar dan ook, op de plek.
De eerste reacties die we krijgen zijn positief. Je krijgt natuurlijk ook niet elke dag gratis houtsnijwerk uit Okahandja.

Mocht je meer van dit prachtige werk willen hebben, we brengen je graag in contact met Jack en zijn collega’s.
In elk geval bedankt voor alle onbetaalbare steun voor, tijdens en na ons verblijf in Namibië. Wat hebben we veel goeds kunnen betekenen in Namibië, mede dankzij al deze steun.
Uitzoeken waar de bedankjes naar toe moeten.
Aangekomen! Op een mooie plaats opgehangen.
Wij fietsten en liepen kilometers om de bedankjes op hun plaats te krijgen. Maar we genoten van de tochten.
Deze week gingen we naar Zuid-Limburg om ons lekker thuis te gaan voelen in Nederland.
We vroegen om Cappuccino en kregen dit! Een traktatie!
Donderdagavond kregen we onverwacht een dans van duizenden vogels aangeboden. We genoten.
In het Jekerdal liepen we tussen de wijngaarden.




Reacties