Top 10

Wat vonden we het leukst, wat koste de meeste inspanning, wat koste het meeste, wat was het vervelendste, wat raakt ons het meest, wat gaan we echt nooit weer doen, waar willen we nog weer naar toe, of nog andere criteria, waarop baseren we onze top 10? Of gaan we van elk soort actie een top 10 maken?
We maken er eentje en dan moet de lezer maar zeggen wat hij of zij het leukste verhaal vond en waarom. Het maakt niet uit of het in onze top 10 staat of niet.
De volgorde is willekeurig en geeft geen enkele rangorde aan.

1. Sophie
Sophie speelt de hoofdrol in de reden om weer naar Kaapstad te gaan. Toen we wisten dat Anneke zwanger was, hebben we onze vluchten geboekt. We hebben zolang we in Kaapstad waren van haar genoten en haar van pasgeborene zien groeien tot een baby van 7 weken. Zij heeft er voor gezorgd dat we opa en oma werden en in die rol mochten groeien. Het is een lust om dat te zijn. Het was een ervaring om zo’n klein meisje te verzorgen en bij je te hebben, dat je heel na staat, niet van jezelf is, maar toch ook weer wel. Lekker om in dat gevoel balans te vinden. Sophie heeft ook erg haar best gedaan om het voor ons gemakkelijk te maken.
Van de andere kant hebben we genoten hoe Anneke mamma is en Hartmut pappa is voor Sophie.
We hebben nog even overwogen Sophie te ontvoeren, maar dat is zo jammer voor haar ouders. Zij zelf komt over een paar weken toch naar Nederland om kennis te maken met haar ooms en tantes in Nederland. Bedankt Sophie!

2. Bergwandelingen
We hebben gewandeld op diverse bergen, waarvan we een aantal toppen hebben beklommen. Door eentje is Ties dwars door gegaan. Op de kaart zien bergen er ondanks hoogtelijnen best aardig uit. Je weet dat er een pad naar de top gaat en hoe hoog de berg is, maar nooit hoe het weer zal zijn, hoe de paden zijn en hoe glad het is. Zelfs van de uitzichten kun je je geen voorstelling maken, zonder het te beleven. We zijn onder de indruk van de bergen geraakt, de woestheid van het gesteente, de weersomstandigheden, de hoogte en de zwaarte van een tocht. En toch trekken ze steeds weer.

3. Bergpassen

Bergpassen zijn er in vele soorten en maten. Tijdens de roadtrip, die op zich al prachtig was, zijn we vele gepasseerd en kregen er niet genoeg van. Elke pas is anders en weer fascinerend. Soms met asfalt en breed genoeg om op een recht stukje een roadtrain in te halen. Soms zo smal en met gravel, dat je maar beter geen tegenligger kunt hebben. Vaak moesten we op de GPS zien waar de volgende bocht naar toe zou draaien. Een paar keer hadden we een pas, waar we moeizaam naar boven klommen en eenmaal boven volgde er geen afdaling, maar een hoogvlakte, dat geeft eigenlijk een teleurstellende gevoel, terwijl je van de kaart wist dat het zo was.

4. B&B’s
We hebben een poging gedaan om de beste B&B te benoemen. Maar daar is geen beginnen aan. Elke B&B waar we geslapen hebben had zijn eigenheid die we niet willen onderbrengen in meer of minder waardering. Overal waar we kwamen was het prima vertoeven. Hartelijkheid, inrichting, bedden, uitzicht, compleetheid, directe omgeving, ontvangst, voorzieningen, de weg er naar toe of wat dan ook, het waren dingen die buitengewoon waren. Het gaf wel veel rust dat we alles van te voren besproken hadden.

5. Blommetjies
Blommetjies kijken was best uit de richting, maar als je de velden één keer weer ziet weet je waarom. Zo’n wonder van de schepping. In de zomer is het dor en droog, in de winter, na de regen, is het één grote bloemenzee. Als de kracht van de zon niet groot is, gaan de bloemen dicht, als die om een uur of 10 toeneemt, gaan ze open en zijn ze prachtig.
 
Bij nummer 1 tot 5
6. Klussen
We hebben allerlei klussen gedaan, hoewel ze niet altijd afgekomen zijn.
Joke heeft voor Anneke veel gedaan in de eerste weken, zoals zorgen voor Sophie, of luiers spoelen en zorgen voor de boodschappen.
Ties heeft samen met Hartmut geklust bij een NGO, ze hebben daar een oven en kookplaat geïnstalleerd in een door hen gebouwde kast. Alleen de spanning toevoer vanuit de meterkast moet nog gemaakt worden. In huis zijn ze begonnen met het vernieuwen van de meterkast. De nieuwe kast met buizen zit in de muur, het installatiewerk moet nog gedaan worden.
We hebben genoten door dat samen te doen.

7. Thuis hebben in Kaapstad
Het was heerlijk een plek te hebben om je thuis te voelen. Om als basis te hebben. Een plek waar je van ze houd. Waar goed eten en een lekker bed is. Een plek met goede, gratis reisadviezen. Een plek waar ze dingen voor je regelen die je zelf niet voor elkaar kunt krijgen. Anneke en Hartmut hebben hierin fantastisch voorzien.

8. Vliegen
Zonder het vliegen was dit allemaal niet mogelijk geweest. Door de rechtstreekse vlucht van ruim 11 uur, zijn we in een dag heen en een nacht terug gevlogen. Terug was wel zo lekker samen. De verzorging van de KLM was prima. Toch zijn we blij als we weer geland zijn, omdat we dan weer aan een volgende stap kunnen beginnen. Prachtig om zoveel van bovenaf te kunnen zien en zo snel aan de andere kant van de wereld te kunnen komen.

9. Dedication van Sophie
Sophie voor in de kerk, met beloften van haar ouders om haar als kind van God op te voeden, Hun verwachting afhankelijkheid aan en vertrouwen op God. Met beloften van God, dat Hij zal zorgen en met Zijn Geest zal leiden. Kan Sophie iets beters meekrijgen?

10. Desmond Tutu

We mochten naar een dienst met Desmond Tutu. Anneke en Sophie gingen ook mee. Hij had een speciaal woordje voor Sophie en nam daar even op een persoonlijke manier de tijd voor. Prachtig en indrukwekkend.
Bij nummer 6 tot 10

Reacties