Water

We weten allemaal dat we niet zonder water kunnen. Maar water is altijd beschikbaar in onze wereld. In een ander klimaat is dat vaak heel anders. In de woestijn had IsraĆ«l een groot probleem toen er geen water was. Mozes kreeg door zijn actie met de stok op de rots en levensgroot probleem. En toen er wel water was, maar het bleek zout water te zijn, ‘was Leiden in last’.
In Afrika is het niet anders. Tijdens onze reizen kwamen we langs de boerderij: ‘Zonder water’. Dan is het gewoon einde verhaal. Blijkbaar is het met de boerderij toch goed gekomen, want er liep een mooie weg naar toe en de hekken waren prima in orde.
Afhankelijk van het seizoen en de plaats in Zuid Afrika, valt er soms iets en soms maanden helemaal geen water. Het is dan zaak het water wat er valt op te vangen en te bewaren voor het droge seizoen, om dan de dieren en eventueel de planten water te geven.
Het is heel mooi als je een berg op je land hebt, want dan kun je de regen die daarop valt opvangen achter een dam. Dan ben je er nog niet, want in de brandende zon zal een hoop van het water verdampen. Gelukkig zakt veel water de grond in. Met een windpomp (windmolen) of een zonnepomp (zonnepaneel en elektrische pomp) kun je het dan weer oppompen.
Een nieuw probleem is er als het opgepompte water zout blijkt te zijn, zoals rond Kamieskroon het geval is. De dieren kunnen het wel drinken, maar voor menselijke consumptie is er dan opvang van regenwater in vaten nodig. Of je moet het duur in de winkel kopen.
Tijdens het heftige regenseizoen kan gemakkelijk erosie ontstaan, als beddingen die kurkdroog staan ineens een woeste stroom moeten herbergen. Dan word alles meegesleurd, ook voertuigen die over een overstroomde voorde rijden, kunnen zo meegesleurd worden. Veel boeren leggen geleide dammen langs de hoogtelijnen van het land om erosie te voorkomen. Ook op aflopende gravelwegen heb je geleide drempels, die het water naar de zijkant wegleiden.
Zonder water en goed water beheer kun je in Zuid Afrika geen boer zijn. En als niet boer kun je maar beter rekening houden met al of geen regen en de waterstand in de rivieren.
Tijdens de rondreis die we tot nu toe gemaakt hebben, zijn we langs een aantal voorbeelden van het bovengenoemde tegengekomen. In de collage kun je er iets van zien.
Water, zonder dat is alles verloren.

Reacties