Winter in Afrika

Winter in Zuid Afrika. Temperaturen van -5 in de nacht tot +26 overdag. Maar het kan ook +10 in de nacht tot +12 overdag zijn. Meestal is het lekker als de zon schijnt. Is de zon weg, dan voelt het meteen een stuk kouder aan. Het is licht van 7 uur in de morgen tot half 7 in de avond. Zodra de zon gaat zakken, wordt het kouder. Even sterren kijken zonder lichtvervuiling is geweldig mooi, maar je bent snel weer binnen, omdat je snel koud wordt.
Ook de wind kan een behoorlijke duit in het zakje doen om de temperatuur naar beneden bij te stellen. Uit de wind en in de zon kun je het lang uithouden. Dit in combinatie met een schitterend uitzicht is om stil van te worden.
Omdat er bergen zijn, zijn er behoorlijke gebieden waar de  zon maar nauwelijks of helemaal niet komt in de winter. Daar blijft het kouder en vochtiger. Bij het verbouwen van producten kan dat een voordeel zijn, omdat daar veel douw op de planten komt en de zon minder kans heeft om water te verdampen.
Maar er zijn ook andere dagen, waarbij de regen en wind zo te keer gaan, dat je het beste binnen blijft en de kachel aansteekt.
Dit weekeinde zijn we in een houten huisje bij Ceres, ongeveer 2 uur rijden uit de kust. Een houten huisje, zonder isolatie, met kieren tussen de deuren en met veel en alleen enkel glas. Binnen is het snel koud als de zon weg is. Tegen de tijd dat de zon ondergaat beginnen we de open haard aan te steken. Enorme denappels van de bomen op de farm en meegebracht hout, zorgen voor lekkere warmte en het is leuk om naar de vlammen te kijken. Zo nu en dan even met de rug naar de vlammen en je hebt het lekker warm.
En dan naar bed gaan. Gelukkig zijn de bedden voorzien van een elektrische deken. Ben je zo eigenwijs of denk je gehard te zijn tegen de kou, dan wordt je om een uur of 4 vanzelf wakker omdat je het koud hebt. Sophie heeft geen elektrische deken en mag halverwege de nacht bij haar ouders in bed om weer warm te worden.
Gelukkig is de hemel hier mooi blauw en genieten we van het mooie weer en de onvoorstelbaar indrukwekkende bergen en dalen. Vooral als we een berg gaan beklimmen van 1350 meter hoog, bezaaid met rotsblokken, zonder een pad naar boven.
Psalm 121 komt heel dicht bij:
Ik sla mijn ogen op naar de bergen,
vanwaar mijn hulp komen zal.
Mijn hulp is van de Here,
die hemel en aarde gemaakt heeft.
Hij zal uw voet niet laten wankelen,
uw Bewaarder zal niet sluimeren.
Gelukkig zijn er passen om Boven te komen!

Reacties