Nog even en ze kunnen er op spelen!

Radiator lek, ventilator stuk. Met kust en vliegwerk is het gerepareerd. Gelukkig, want we hebben hem nodig.
Een poosje terug schreef ik over een playground (speelveld). De laatste tijd ben ik druk geweest om de inrichting van die speelvelden voor te bereiden. De komende weken zal blijken of ik mijn werk goed heb gedaan.
Het inrichten van een speelveld is niet zo even geregeld. En je kunt niet alles zo maar even krijgen hier in Namibië.

Vorig jaar is er in Duitsland een container volgeladen met spullen voor Namibië. In die container zat ook de inrichting voor een compleet speelveld in Oshikuku. Gedoneerd door een fabrikant van speeltoestellen. Dit materiaal ligt inmiddels in Oshikuku. Om het materiaal op te zetten, komt er in de zomer een team uit Duitsland.
Echter ook op de andere CarePoints is dringend behoefte aan nieuwe speeltoestellen.
Het team in voorbereiding in Duitsland heeft ons diverse ideeën aan de hand gedaan. De laatste weken heb ik dit in overleg met anderen, zitten uitwerken in bruikbare schetsen van toestellen. We hebben materiaallijsten gemaakt en zijn gaan kijken of alle materialen verkrijgbaar zijn in Namibië.
Naast het Duitse team, komt er ook een team uit Amerika om 2 playgrounds te bouwen in Okahandja.
Twee maanden terug hebben we in Windhoek de industrieterreinen zitten afstruinen naar bedrijven die materialen kunnen leveren in de gewenste maten.
Een hoop materiaal is leverbaar, maar op sommige punten moeten we nog weer aanpassingen doen in de ontwerpen.  Behalve leverbaarheid, is de prijs ook een belangrijke factor.
We hopen dat de teams voldoende geld bij elkaar kunnen brengen om de materialen te kopen.

Naast de speeltoestellen is de bescherming van de kinderen een belangrijke factor. Ten eerste is er de valbeveiliging, wat we met een dikke laag zand willen realiseren.
Daarnaast moeten we de kinderen beschermen tegen de tropische Namibische zon. Er passeren allerlei ideeën. We kunnen een dak bouwen boven de playground, als een soort kapschuur.
Een ander idee is om schaduwnetten op te zetten boven het terrein, als een soort zonnekas. Wanneer we op onderzoek uitgaan, wijst een fabrikant ons op de mogelijkheid van aparte zonnedoeken boven de verschillende toestellen. Met dit idee hebben we meteen een oplossing voor de bomen die op het terrein staan. We hangen de zonnedoeken om de bomen heen. Bovendien kunnen we verschillende kleuren zonnedoek gebruiken, die het geheel een speelser gezicht geven.  We zien het al helemaal voor ons. Echter, we weten dat afzonderlijke zonnedoeken goedkoper zijn dan een kapschuur en ook als een compleet frame met zonnedoek, maar welke prijs hangt er aan?
Een andere fabrikant, die we na behoorlijk zoeken en informeren vinden, heeft weer andere mogelijkheden. We gaan zien wat het wordt.
Later ontdekken we tijdens een weekend trip nog een andere mogelijkheid. Na doorrekenen blijkt dat we met die versie van zonwering ongeveer N$8000,- minder hoeven uitgeven. Het lijkt ook nog eens veel mooier.
We gaan bekijken of het allemaal kan wat het werkelijk gaat kosten. We gunnen het de kinderen zo. Laten we hopen dat het benodigde budget door de teams bij elkaar kan worden verzameld.

Zo verstrijken er weken, waarin we de plannen bijstellen, nog es van een andere kant bekijken en zo nodig nog eens bijstellen. Uiteindelijk worden er budgetten aangevraagd, waarop het weer wachten is.
Gelukkig hoeven we ons niet vervelen. Op een bepaald moment als de tijd begint te dringen vragen we of het budget dat we willen gebruiken er wel komt. Er moet besteld en gefabriceerd worden wat ook zijn tijd vergt. Langzaam komt er schot in de zaak. Eindelijk, want de tijd begint te dringen. Een graafmachine die gerepareerd moet worden wacht weken op onderdelen uit Zuid-Afrika. We hopen dat de onderdelen er op tijd zijn om de machine in te zetten, maar het gaat niet lukken. Met de inzet van een heel handige man, die net wat meer mogelijkheden heeft dan wij, weten we de machine draaiend te krijgen. Gelukkig, want we hebben hem hard nodig.
Bij het bestellen van de materialen komen we een groot probleem tegen. We zijn te laat on zulke grote hoeveelheden materiaal te bestellen en op tijd geleverd te krijgen. Met veel kunst en vliegwerk, en de inzet van iemand die graag wil leveren, lukt het om alle materialen op tijd binnen te krijgen.

We gaan bouwen! Het team uit Amerika is gearriveerd. Voorlopig kunnen we vooruit.
Wat zou het geweldig zijn als er volgende week nieuwe toestellen staan!

Het eerste gat wordt gegraven, de kinderen vinden het geweldig.
Druk overleg en het ontdekken van eigen kunnen.
Mal gemaakt, beton erin, fundatie voor een speeltoestel.
Uitsorteren van bij elkaar passende latten.
Eén van de vrachten die we gehaald hebben.
Zondagmorgen, zonsopkomst op de berg, met Theo
Zaterdag, lange wandeling in de bergen.
Wandelen in de bedding van de Swakop-rivier.

Reacties