Wild kijken, streepje zetten of iets meer zien? Zeldzaam

Schuw en moeilijk te vinden, maar we zagen hem lopen, de zwarte Neushoorn.
Heel rustig, maar vastberaden komt ze aangelopen.
Verjaardag van Ties, 33 jaar getrouwd, afscheid van Namibië. 3 redenen om een weekeinde te gaan genieten. Wanneer we ook nog een aanbieding voor half geld zien, zijn we om. We hebben een week in Oshikuku, in het noorden van Namibië, gewerkt en kunnen op de terugweg gemakkelijk door Etosha rijden. Dat hebben we gedaan en naast het verblijf in een Luxe lodge, hebben we 3 keer een lange gamedrive gemaakt. We gaan niet lange lijsten opschrijven van wat we allemaal gezien hebben, want dat is onbeschrijfelijk mooi en veel. We laten  je één gebeurtenis meebeleven.
Roeren, modder maken, opzuigen en zichzelf onderspuiten.
We zitten in de auto bij de waterplaats Chudop in Etosha. Er is veel wild. Bij het drinken wisselen de diersoorten elkaar mooi af. Ze wachten op elkaar. Dan komt er een olifant aangelopen. Heel rustig en beheerst stapt zij op het water af.
Ik ga er van uit dat het een zij is, omdat mannetjes olifanten bij het drinken en ook op andere momenten duidelijke tekenen van opgewondenheid vertonen. Deze olifant laat niets zien, dus moet het een vrouwtje zijn. Als de olifant naar de waterplaats stapt, gaan de dieren die aan het drinken zijn, allemaal weg. Wat zou jij doen als er zo’n groot dier van 4 meter hoog aan kwam lopen?
De olifant gaat welbewust op het water af. Zij stapt er midden in. Wat gaat ze nu doen? Ze roert eerst met haar linker voorpoot in het water, dan met haar rechter voorpoot. Wat is dit?; vragen we ons af? Een olifant is toch slim? Dan vervuilt zij het water toch niet? We snappen er niks van.
Dan gaat de slurf het water in en komt weer omhoog. 
Rollen in de modder.
Vol verbazing kijken we wat er gebeurd. De olifant heeft modderwater in haar slurf en besproeit zichzelf er met een zwaai van de kop er mee. Na een aantal keren water opzuigen en sproeien zit ze voor het grootste deel onder modderwater. 
Na het modderbad stapt ze weg.
Weer wordt er door de olifant geroerd in het water. De olifant gaat op haar achterwerk zitten in het modderwater.
Nu is ze voor het overgrote deel nat van modderwater geworden.
De olifant staat op, draait zich om en loopt een eind weg. Weer draait ze zich om en blijft een poos staan.
Een kwartiertje drogen en terug naar het water.
Na een kwartier komt de olifant terug naar de waterplaats en gaat drinken. Het modderwater zal inmiddels wel weer wat schoner zijn. Rustig drinkt ze en nu komen ook andere
Vergeet ik nog bijna te vertellen hoe een olifant drinkt. De bek zit op 2 meter van de grond, de slagtanden en slurf voorkomen dat ze haar bek in het water kan steken. Maar hoe drinkt ze nu wel?
Ze zuigt water in de slurf en stopt de slurf in haar bek. Ze doet haar kop omhoog. Dan spuit ze het water naar binnen. Dit herhaalt ze tot ze genoeg heeft gedronken.
Drinken en verzadigd raken.
Een fascinerend schouwspel, die je versteld doet staan van de wonderen die hierin zijn
opgesloten. Probeer maar eens water in je neus op te zuigen en dan in je mond terug te laten lopen. Hoe lang je neus ook is, er komt niks van terecht dan een hoop geproest.
Gelukkig hadden wij de tijd om dit rustig in ons op te nemen. Heerlijk ontspannend en een prachtig cadeau.
Nu weten we waarom een springbok een springbok heet: Ze springen metershoog en komen met hoge snelheid vooruit.
Deze week is onze zoon Theo hier. Samen maken we veel klussen af.


Reacties