Wie betaalt?

Een broodje met kaas (Nederlands) en Biltong (Afrikaans), om aan te geven hoe gemixt we zijn geworden.

Laten we het een keer over geld hebben. Geld is een middel om te betalen. Niet alleen je reis, maar ook je kosten voor levensonderhoud.
Een gevleugelde uitspraak van een dorpsgenoot uit Roodeschool was: “Wanneer jij je paspoort en geld bij je hebt, kom je de hele wereld rond.”
Wij hadden ons paspoort en geld en de Beste Verzekering die je maar kunt hebben in Namibië. Wij hadden niks om ons zorgen over te maken. Eigenlijk zaten we op rozen en hadden geen geldzorgen.
Wel willen we verantwoorden wat we met het gedoneerde en het zelf verdiende geld deden.

Door de week waren we in de regel aan het werk en dat kon op vele manieren, We stelden ons dienstbaar op en Vervelden ons nooit. Er was altijd wat te doen en vaak moeten we prioriteiten stellen.
Sponsorgeld
Normaal leefden we van het geld wat onze sponsoren bij elkaar brachten door hun maandelijkse stortingen. Dit werd eens in de 2 maanden naar Namibië overgemaakt en op onze eigen rekening in Namibië gezet. Naast ons levensonderhoud (levensmiddelen zijn in Namibië gemiddeld duurder dan in Nederland), gaven we regelmatig van dit geld uit aan dingen die gebruikt werden op de CarePoints. Verder betaalden we het autogebruik en de huur voor het huisje van dit geld. Tenslotte werden pensioenkosten en verzekeringskosten uit deze inkomsten betaald.
Actiegeld
Voordat we uit Nederland vertrokken hadden we een behoorlijk bedrag aan geld verzameld voor onze missie. Dit waren inkomsten die we contant kregen door al onze acties. Van dit geld hebben we in de loop van de tijd allerlei dingen gekocht die we meenamen voor hulp Namibië. Daarnaast zijn er vliegtickets van betaald.
Leuke dingen geld
Van diverse sponsoren hebben we geld gekregen om een keer weg te gaan. Van dat geld hebben we onze uitjes in het weekeinde betaald. Wat we hiervan tekort kwamen hebben we van ons spaargeld betaald. (Uit eten gaan is relatief goedkoop in Namibië).
Vakantiegeld
De vakanties die we hebben gehad zijn uit eigen spaargeld betaald.
Grote giften
Diverse grote giften zijn met een speciaal doel ingezameld. Hiervan zijn projecten gefinancierd die we in de loop van de tijd hebben uitgevoerd.

We hebben nooit geld tekort gehad en hebben er ook niet ruim van geleefd. We hebben geprobeerd om als rentmeesters de financiële gaven te beheren, tot opbouw van het werk voor de kinderen van Namibië.
Aan het einde van deze maand worden de automatische incasso’s waarvoor de sponsoren hebben getekend, stop gezet. Diegenen die zelf opdracht aan de bank hebben gegeven mogen dit aan het einde van deze maand zelf stopzetten.
Geweldig dat velen ons behalve financieel ook op vele andere manieren steunden. Hierdoor hebben wij veel goeds kunnen doen in Namibië.

En nu? Wij worden vanaf augustus weer door onze werkgevers in Nederland betaald. We mogen starten met een aantal weken vakantie, die we gaan besteden om te acclimatiseren, weer thuis te raken in Nederland en om ons huis weer in te richten.

Trots op de collega's in Namibië. Schaduwdak voor auto's helemaal zelf gebouwd! Ik mocht nog net het beton mixen!
Welkom thuis boeket, van een belangrijke steun in Nederland.
Wat is onze tuin mooi groen. Na de droogte in Namibië doet al het groen bijna pijn aan de ogen.
Gelijk weer naar school om te acclimatiseren en om het feest van de diplomering mee te maken.
Gewoon genieten van hoge bomen en een waterplas.

Reacties