Plannen en werkelijkheid

Pakketten klaar voor uitdeling in Okahandja

De afgelopen jaren maakten we plannen om naar Namibië te gaan. Uiteindelijk lukte dat ook. We mochten daar veel betekenen. Al voor onze terugkeer in Nederland dachten we na over hoe we verder konden gaan.

Eerst moest er weer gewerkt worden om brood op de plank te krijgen. Gelukkig waren we welkom bij onze werkgevers. Voor Joke was het werk vrijwel hetzelfde als voor onze Namibië –tijd. Voor Ties lag dat heel anders. Veranderingen in het onderwijs leidden ertoe, dat hij helemaal andere vakken kreeg toebedeeld. Naast het de energie die het weer thuis raken in Nederland vroeg, kwam het inlezen en inleven in andere vakken daarbij. Bovendien volgt Ties vanaf september een studie aan Aeres-hogeschool in Wageningen, om bevoegd te worden voor de nieuwe vakken.

Ondanks alle drukte hebben we plannen gemaakt om komende zomer naar Afrika te gaan. Een aantal elementen kwamen in die plannen voor:

·         Malawi

o   Zien waar Anneke en Hartmut, Sophie en Doris leven

o   Bezoeken van hulpprojecten, die vanuit Nederland gesteund worden. Dit deels als onderzoek voor de studie in Wageningen.

o   Genieten van vakantie na jaren van hardwerken

·         Kenia

o   Bezoeken van vrienden in Nairobi en Kisumu

o   Zien hoe het is in de projecten van Christ’s Hope in Nairobi en Kisumu

o   Bezoeken van een sponsorkind in Kisumu

o   Bezoeken van een Keniaans jongetje dat de naam van Ties draagt in Ombey

·         Tanzania

o   Excursies naar verschillende bedrijven die produceren voor de Nederlandse markt.

·         Genieten van Natuur en cultuur in donker Afrika.

Een heleboel contacten waren gelegd en vluchten waren geboekt.

Nu staat de wereld op de kop. Geen idee wat er gaat gebeuren. We denken dat de (werk)vakantie in Afrika niet doorgaat dit jaar.

De afspraken zijn even opgeschort tot we meer weten. Nieuwe plannen kunnen we nog niet maken. Wel zien we mogelijkheden om de vakantie door te brengen, maar hoe en wat precies? Het zijn vage gedachten.
Op dit moment zijn we bezig om te bedenken wat we nu op dit moment voor Afrika kunnen betekenen. Daar hoort bij dat we een noodvoedselhulp actie in Kenia steunen. In Hattem heeft dat een prachtig bedrag opgebracht. Er kunnen honderden mensen geholpen worden.

En verder? We zullen zien waar God ons naar toe leid en wat we moeten en kunnen doen om dienstbaar te zijn voor onze medemens in Afrika.

34 jaar getrouwd, nog steeds dienstbaar aan elkaar en anderen

Reacties